Kalendar vakcinacije

Kalendar obavezne vakcinacije beba:

-- Vakcina protiv tuberkuloze - BCG vakcina : dobija se u porodilištu.

-- Vakcina protiv akutnog hepatitisa B : daje se u tri doze. Beba prvu vakcinu dobija u porodilištu, drugu u drugom mesecu, a treću do navršenog 6. meseca.

-- Vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja - DTP : dobija se u tri doze. Prva doza se daje kada napuni dva meseca, druga sa navršena 3,5 meseca, a treća sa 5 meseci. Revakcinacija je između 17. i 24. meseca, druga sa 7, a treća sa 14 godina.

 

-- Vakcina protiv dečje paralize - polio vakcina. Postoje dva tipa ove vakcine: živa oralna polio vakcina - OPV i inaktivisana polio vakcina koja se daje injekcijom - IPV. Daje se u tri doze zajedno sa DTP vakcinom - sa navršena 2 meseca, druga sa navršena 3,5 meseca i treća sa 5 meseci. Revakcinacija takođe prati redosled davanja DTP.

-- Vakcina protiv hemofilus influence tipa B ( HiB ) : Ova vakcina se prima u tri dooze zajedno sa DTP i polio vakcinom: sa 2, 3,5 i 5 meseci.

-- Vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubeole - MMR : daje se između 12. i 15. meseca. Revacinacija je u sedmoj godini, pred polazak u školu.

Napomena: U prodaji se mogu naći i polivalentne vakcine, to je 5 ili 6 vakcina sadržanih u jednoj dozi. Ovo omogućava davanje više vakcina jednom injekcijom.

Dopuna: Od 1. Januara (ipak od 1. Jula) 2014. u Srbiji treba da otpočne primena petovalentne vakcine protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilus influence B. Ove vakcine koje su roditelji do sada kupovali, od 1. januara treba da pređu na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više