Razvoj bebe: beba od 4 meseca

beba 4 mesecaVaša četvoromesečna beba pobuđuje sve više pažnje iz dana u dan. Bebe ovog uzrasta vole da se izražavaju osmesima, smejanjem, grgoljenjem i gukanjem.

Ovaj odeljak mesečnog razvoja bebe opisuje šta možete očekivati da vaše dete postigne u svom razvoju u četvrtom mesecu.

Rast bebe od 4 meseca

Do četvrtog meseca, težina bebe će se od rođenja najverovatnije udvostručiti. Ako ste zabrinuti da vaša beba ne jede dovoljno ili da ne dobija dovoljno na težini, posavetujte se sa pedijatrom.

Motorika bebe od 4 meseca

Vaša beba postaje sve spretnija i više koristi ruke. Ruke joj sada rade usklađeno pri pomeranju igračke ili kada hoće da protrese zvečku. U stvari, te ručice će zgrabiti bilo šta, a što je na dohvat, uključujući punjenu životinju, vašu kosu i svaki šareni ili sjajan predmet koji visi u blizini. Možda ćete hteti da skinete minđuše i ogrlice ako ne želite da osetite bolan trzaj.

Sve što vaša beba može da uzme u ruke, najverovatnije će završiti u njenim ustima -- ovakva degustacija je jedan od načina na koji ona istražuje svet. Veoma je bitno da ne ostavljate okolo male predmete od kojih bi beba mogla da se zadavi. Sve što može da stane u kartonsku rolnicu toalet papira, previše je malo da bi se našlo na dohvat prstića vaše 4-mesečne bebe.

Do sada, bebina glavica više ne bi trebalo da se klima. Bebe ovog uzrasta imaju prilično dobru kontrolu glave dok sede uz vašu podršku, a mogu i da izdignu od podloge svoju glavu i grudi dok leže na stomaku. Takođe mogu i da šutiraju i da guraju svojim nožicama. Neke bebe čak mogu otkriti kako da se prevrnu sa stomaka na leđa.

Spavanje bebe od 4 meseca

Do bebinog četvrtog meseca, oboje bi trebalo da uživate u celovečernjem snu. U ovom uzrastu, bebe obično mogu da spavaju sedam do osam časova neprekidno. Dodajte uz to još dva kraća sna tokom dana i vaša beba bi trebalo ukupno da spava 14 do 16 sati dnevno.

Bebina čula

Tokom prva tri meseca, bebe imaju dosta poteškoća da razlikuju kontraste boja, što je i razlog zašto je vaša beba više volela svetlije boje i crno-bele predmete. Sada, sa četiri meseca, vid se izoštrio do oko 20/40. Bebe ovog uzrasta mogu jasno opaziti suptilnije kontraste, kao što je crveno dugme na crvenoj košulji. Mogu da vide i do drugog kraja sobe, mada i dalje više vole da posmatraju ljude izbliza.

Bebine oči bi trebalo da se pokreću bez problema i prate predmete i ljude po sobi. Ako primetite ukrštanje očiju ili bilo koje druge probleme sa vidom, obavezno to napomenite pedijatru.

Takođe, možete primetiti da bebine oči počinju da menjaju boju. Oči svetlije boje mogu proći kroz nekoliko promena pre nego što dobiju svoju konačnu nijansu sa oko šest meseci.

Ishrana bebe od 4 meseca

Neki pedijatri ne preporučuju prelazak na čvrstu hranu pre šestog meseca. Ali u zavisnosti od veličine bebe (veće bebe se možda neće zadovoljiti samo majčinim mlekom ili formulom) i njene spremnosti, lekar će vam možda dati saglasnost da počnete sa davanjem čvrste hrane u četvrtom mesecu. Pre prvog takvog hranjenja, uverite se da vaša beba ima dobru kontrolu glave i vrata i da može uz podršku da sedi uspravno.

Bebina prva hrana bi trebale biti pirinčane pahuljice obogaćene gvožđem, pomešane sa formulom ili majčinim mlekom. Neka obrok od pahuljica u početku bude prilično redak - ne mnogo gušći od obične formule - dok se beba ne navikne. Onda obratite pažnju na to kako beba reaguje na stavljanje kašičice u usta. Bebe ovog uzrasta još uvek mogu imati jak refleks guranja jezikom. Ako stavite kašičicu sa pahuljicama u bebina usta, a ona je izbaci napolje, biće potrebno da pričekate još jednu ili dve nedelje pre novog pokušaja davanja čvrste hrane.

Komunikacija beba

Četvormesečne bebe počinju da otkrivaju sebe kao jedinstvene individue. Takođe, počinju da primećuju i da ljudi iz njihove okoline reaguju na njihove postupke. Kad se beba zaplače, vi odmah dođete. Kad beba ispusti nešto na pod, vi to pokupite. Mnoge bebe uživaju da iznova i iznova bacaju jedan isti predmet, samo da bi posmatrale kako ih njihovi roditelji iznova skupljaju.

Bebe ovog uzrasta uče kako da efikasno komuniciraju. Izražavaju se gukanjem, vokalima kao što su "o" i "a", cikom i grgoljenjem. Primetićete da vaša beba može da koristi svoje lice kako bi izrazila širok spektar emocija, od blistavo srećnog osmeha, do zgrčeno ljutitog lica. Vaša četvoromesečna beba isto tako počinje da uči da tumači vaše emocije iz vašeg glasa i sa vašeg lica.

Razgovor sa pedijatrom

Evo nekoliko stavki koje bi trebale biti na spisku redovne posetu pedijatru:

  • visina i težina
  • vakcinacija
  • vid i sluh
  • ishrana
  • spavanje

Pre posete lekaru, zapišite ako ste zbog nečega zabrinuti i ako imate pitanja koja želite da postavite, a onda upotrebite taj spisak da bi se uverili da ste dobili sve potrebne informacije i pomoć.

Saveti za bebin četvrti mesec

  • pružite vašoj bebi nove teksture koje će da istražuje, kao što su taktilne knjige
  • provedite bar nekoliko minuta svakog dana čitajući ili pevajući vašoj bebi. Vaša beba će voleti da bude u vašem naručju, slušajući vaš glas - čak iako ne umete da pevate
  • Iako vaša beba još uvek ne puzi, a verovatno ne ume ni da se prevrne, vreme je da se ozbiljno razmisli o bezbednosti bebe. Stavite bravice na ormane i vrata, stepenice zatvorite kapijicom i držite sredstva za čišćenje ili druge potencijalno opasne predmete visoko i izvan domašaja bebinih radoznalih prstiju.
0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više