Razvoj bebe: beba od 5 meseci

beba 5 meseci

5. mesec je vreme tranzicije vaše bebe. Možete očekivati njene prve pokušaje pravog govora. Takođe, sprema se da otpočne s puzanjem, što znači da treba da budete spremni za novi vid pokretljivosti vašeg mališana.

Ovaj odeljak mesečnog razvoja bebe opisuje šta možete očekivati da vaše dete postigne u svom razvoju u petom mesecu.

Motorika bebe od 5 meseci

Petomesečne bebe mogu duže da sede uspravno. Vaša beba verovatno još uvek treba da bude poduprta jastukom ili nečim sličnim, ali ona takođe može biti u stanju i da nepotpomognuta sedi nekoliko sekundi.

Neke 5-mesečne bebe mogu početi da se prevrću s leđa na stomak. Kada se beba okrene, možete primetiti kako radi nožicama i ljulja se. To se ona sprema da propuzi i jurne po sobi, što će se i desiti za samo par meseci. Zapamtite, kada vaša beba bude bila u stanju da se prevrne, pobrinite se da je nikad ne ostavljate na krevetu ili drugoj visokoj površini sa koje bi mogla slučajno da padne i da se povredi.

Još jedna stvar koju ćete primetiti u petom mesecu je da stisak vaše bebe postaje jači. Može da privuče predmete bliže i uzme ih u ruku, a zatim ih spretno premesti iz jedne ruke u drugu. Može čak biti u stanju da sama drži flašicu ili no-spill čašu.

Spavanje bebe od 5 meseci

Većina beba od pet meseci spava tokom cele noći, ali ne sve. Da bi podstakli svoju bebu da uđe u redovan ritam noćnog sna, uspostavite rutinu odlaska na spavanje. Počnite s toplom kupkom, zatim nekoliko minuta nežnog ljuljuškanja uz pesmicu i priču, i bebini kapci će sigurno početi da padaju.

Naviknite se da bebu stavljate u krevetac kada je pospana, a ne potpuno uspavana. Na ovaj način, beba će pre naučiti kako da se sama smiri i zaspi, nego kada se oslanja na vas.

Tokom dana, bebi će i dalje biti potrebna dva sna - jedan ujutru i jedan posle ručka. Ne odlažite dnevno spavanje dok vaša beba ne bude umorna i nervozna. Stavite bebu u krevetac s prvim znacima pospanosti.

Bebina čula

Vid petomesečne bebe nastavlja da se poboljšava. U ovom trenutku bebe još uvek nemaju vid 20/20, ali mogu dobro da vide na različitim distancama, a oči mogu da fokusiraju bez ukrštanja. Sa pet meseci, bebina percepcija za boje se izoštrila do te mere da može da razlikuje dve nijanse iste boje. Ali bebe u ovom uzrastu i dalje više vole osnovne boje, kao što su crvena, plava i žuta.

Komunikacija beba

Vaša beba bi do sada već trebalo da brblja i to bi čak moglo početi da zvuči kao prave reči. 5-mesečne bebe mogu početi da sastavljaju suglasnike i samoglasnike (npr. "ba-ba"). Ako čujete nešto kao "ma-ma" ili "ta-ta" ne uzbuđujte se previše. U ovom uzrastu, bebe još uvek ne dodeljuju značenje rečima. Sačekajte još par meseci i ono "ma-ma" i "ta-ta" će biti upućeno vama.

U petom mesecu, bebe počinju da imaju smisla za zvukove koje čuju, kao što su lavež pasa ili startovanje motora automobila. Iako još uvek ne razumeju reči, možda će okrenuti glavu kada čuju svoje ime ili neke proste komande kao što je "ne".

Saveti za bebin peti mesec

  • Bebe vole muziku. Puštajte sve vrste muzike vašem 5-mesečnom mališanu, od klasične, do džeza i popa. Vaša beba će tapšati, smejati se i možda čak brbljati uz muziku.
  • Dajte vašoj bebi jednostavne i raznobojne igračke poput zvečke i sl. Kada joj budete davali igračku, izgovorite naziv te igračke, da bi je naučili novim rečima.
  • Razmislite o uklanjanju predmeta koji vise iznad kreveca. Kada bebe jednom budu u stanju da se izdignu na ruke i kolena, mogu da se upetljaju u trake i vrpce.
  • Ako do sada niste kuću učinili bezbednijom za bebu, učinite to uskoro. Zaštitite sve električne utičnice, sredstva za čišćenje i ostale opasne materije zaključajte u ormariće i uklonite sve čime bi beba mogla da se zadavi. Takođe, budite veoma oprezni da ne ostavite vrelu šolju kafe ili peglu za kosu na radnim površinama gde ih vaša beba može povući i srušiti.
0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više