Razvoj bebe: Beba od 12 meseci (godinu dana)

beba 12 meseci 250

Ovog meseca ćemo poželeti Srećan Rođendan jer će vaša beba i zvanično prestati da bude - beba. Cela je godina prošla otkako se rodila, ali to možda tako ne izgleda. Setiti se života pre nego što ste dobili bebu može biti skoro nemoguće, da ne pominjemo prisećanje gde je sve to vreme otišlo. Ali možete biti sigurni da je uprkos svim promenama, beba vašem životu dodala potpuno novu dimenziju.

Budite spremni za jedan buran mesec jer vaša beba dostiže nove razvojne ciljeve. Ako još sasvim ne hoda, neće biti previše daleko od toga. Neke bebe se mesecima klate i teturaju, dok druge, čini se, odmah staju na noge i istog momenta počinju da trče. Mnoge bebe se vraćaju na puzanje kada se nađu u nepoznatom okruženju ili se osećaju nesigurnim. Vaša beba će najverovatnije da kombinuje puzanje sa hodanjem dok se ne bude osetila dovoljno sigurnom oslanjajući se samo na svoje noge umesto "na sve četiri". Izbegavajte da ih ostavljate da dugo sede u kolicima ili kolima. Vežbanjem se usavršava hodanje, baš kao što je to slučaj i sa svim drugim veštinama.

Ishrana i spavanje bebe od 12 meseci

Ako hranite bebu na flašicu, ovog meseca može da pređe na punomasno kravlje mleko, osim ako lekar ne preporuči da ostane na formuli. Kravlje mleko će je snabdeti svim hranljivim sastojcima potrebnim za njen rast. Idealno bi bilo 3 porcije mleka na dan, u kombinaciji sa 3 obroka čvrste hrane i 2 užine. Možda ćete pomišljati o tome da prestanete sa upotrebom flašica. Ako vaša beba može da pije iz čaše i sve veštije pije i guta, onda počnite sa postepenim ukidanjem flašica. To će pomoći da se zaštite njeni zubići i vreme izlaganja osetljivih zubića mlečnom šećeru - laktozi.

Očekujte da su vašem mališanu još uvek potrebna 2 spavanja u toku dana sve dok ne pređu 14 meseci. Radovaćete se ovim pauzama za odmor i biće vam potrebne koliko i njima. Ovo može biti fizički iscrpljujuć period za roditelje, zato budite spremni. Vaša budnost će biti važna u praćenju gde se to vaš mališan denuo.

Ponašanje

Vaša beba je u ovom uzrastu veoma društvena i svuda će tražiti podstrek za svoje aktivnosti. Priroda ih je dizajnirala da traže situacije koje će im okupirati um i pomoći da nauče nove veštine. Trudite se da u vašem domu bude muzike, knjiga, prijatelja i dešavanja - beba će od svega imati samo koristi. Posmatranje vašeg odnosa sa drugim ljudima i vaše odgovarajuće reakcije, naučiće ih šta je sve potrebno za komunikaciju i odnose sa ljudima. Beba će vas posmatrati i nemojte se prevariti misleći kako je suviše mala da toliko toga upije - ona je u ovom uzrastu kao pravi mali sunđer.

Vaš mališan će učiti sve o svom rasponu emocija. Bes, razdraganost, frustracija, dosada i efekat koji mogu imati na osobe oko njih. Bebe su izvanredne u dobijanju onoga što žele. Njihova sposobnost da se šarmantno uvuku u srca i umove svojih roditelja punih ljubavi je legendarna. Ali za kontrolisanje naglih izliva emocija mališana može biti potrebno strpljenje i poverenje i može da bude vrlo teško znati šta učiniti kada postanu neraspoloženi.

Razvoj

Ovog meseca će biti mnogo svih motoričkih aktivnosti, što znači da će ovo biti uzbudljivi, ali takođe i zabrinjavajući trenuci za vas kao roditelje. Činiće se da je sve bilo mnogo lakše kada ste mogli da stavite bebu na jedno mesto i ona bi ostala tamo dok je vi ne premestite. Sada će vam trebati oči i na leđima da bi mogli da pratite kuda je odjurila.

Vaš mališan će biti samostalniji dok jede i jasnije će izražavati svoje želje. Iako će njihove jezičke sposobnosti i dalje biti ograničene, eksperimentisaće sa zvucima i delovima reči. Vi ćete razviti veštine u dešifrovanju onoga što kaže i naučiti da tumačite njihov govor tela. Vaša beba će moći da pokazuje rukom, maše, tapše i premešta predmete iz jedne ruke u drugu. Čak i ako ne mogu da hodaju, biće u stanju da održavaju ravnotežu pridržavajući se jednom rukom zbog sigurnosti.

Rast

Vaša beba je dosad verovatno utrostručila svoju težinu sa rođenja i skokovito je izrasla. Uporedite njene rođendanske fotografije sa onima dok je bila novorođenče i divite se promenama koje su se desile za 12 kratkih meseci. Ako je beba prevremeno rođena, trebaće joj malo više vremena da dostigne svoje standardne razvojne etape. Vreme, vežba, životno okruženje, pol i stepen prematuriteta će imati uticaj na vreme potrebno da bi se ovo dostiglo.

Igra i interakcija

Ovog meseca odvojite malo vremena da proslavite bebin rođendan i podelite radost sa porodicom i prijateljima. Natempirajte porodično okupljanje nakon što se beba probudi i kada će biti mnogo druželjubivija. Ovo je dan kada možete da se malo opustite kada je bebin raspored u pitanju i pustite da sve protekne spontano. Napravite dosta fotografija i video snimaka na kojima ćete biti i vi i članovi vaše porodice. Ako je moguće, neka se na jednoj slici nađu sve generacije prisutnih članova porodice - prilike za to u životu mogu biti veoma retke.

Vaš mališan će najverovatnije želeti da bude tamo gde ste i vi, tako da ako osećate da konstantno imate uz sebe jednu malu senku, onda neka vam bude samo drago. Ovo je znak da se vaša beba oseća sigurnom u vašoj blizini. Doći će vreme kada više neće želeti da bude u vašoj neposrednoj blizini, pa za sada uživajte u tome.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više