Razvoj bebe - Beba od 6 meseci

beba 6 meseci

Možda će vam biti teško da poverujete, ali došli ste do polovine prve godine vaše bebe! Za samo 6 kratkih meseci, vaša beba je počela da uči kako da komunicira i da jede čvrstu hranu.

Ovaj odeljak mesečnog razvoja bebe opisuje šta možete očekivati da vaše dete postigne u svom razvoju u šestom mesecu.

Rast bebe od 6 meseci

Tokom prvih nekoliko meseci života, vaša beba je rasla oko 0,7 do 1 kg mesečno. Od rođenja do sada, njena težina bi trebalo da bude barem udvostručena. U šestom mesecu njen rast će usporiti na oko 0,5 kg mesečno. Usporiće se i njen rast u visinu, na oko 1-1,5 cm mesečno.

Motorika bebe od 6 meseci

Beba može početi da samostalno sedi sa šest meseci. Da bi se pripremile, bebe se prvo podupiru rukama, ali vremenom mogu početi da se puštaju i sede bez podupiranja.

Vaša šestomesečna beba verovatno može da se okrene s leđa na stomak i obrnuto. Neke bebe mogu da se kreću po podu koristeći ovaj metod okretanja. Ili, mogu da puze unapred ili unazad - klizajući se unaokolo na stomačićima dok se rukama odguruju od poda. Možda ćete primetiti da se vaša beba podiže na ruke i kolena i ljulja napred-nazad.

Spavanje bebe od 6 meseci

Većina beba ovog uzrasta spava 6 do 8 sati. Kada bebe ovog uzrasta imaju problema da zaspe ili da spavaju, neki roditelji pribegavaju metodi koju je razvio pedijatar Richard Ferber. Ferberova metoda obuhvata stavljanje bebe u krevetac dok je još uvek budna. Ako plače, sačekate postepeno duži period svake noći pre no što odete da smirite svoju bebu. Ova metoda deluje kod nekih porodica, ali će možda biti potrebno eksperimentisati sa više drugačijih metoda za uspavljivanje dok ne pronađete onu koja je najdelotvornija za vas. Ferberova metoda "pusti bebu da plače" nije preporučljiva u svim slučajevima. Mnogi roditelji su ovu metodu nesmotreno primenjivali na svaki bebin plač, što kod beba može izazvati stres i anksioznost koji dalje štetno utiču na psihički razvoj deteta. Obavezno se prethodno posavetujte s pedijatrom.

Sada kada vaša beba može samostalno da se okrene, ne brinite ako ste je ostavili da spava na leđima, a ona se probudi na stomaku. Rizik od simptoma iznenadne smrti beba je znatno niži nego što je bio u prvih nekoliko meseci života. Ipak, dobro je da plišane igračke, jastuci i drugi mekani predmeti ne budu u krevecu za sada.

Bebina čula

Možda ćete primetiti da se boja bebinih očiju promenila u odnosu na onu koju je imala na rođenju. Oči svetlije boje mogu proći kroz nekoliko promena pre dobijanja završne nijanse sa oko šest meseci. Ako vaša beba još uvek ima plave oči, velike su šanse da će takve zauvek i ostati.

Ishrana bebe od 6 meseci - uvođenje čvrste hrane u ishranu bebe

Ako već niste počeli uvođenje čvrste hrane u ishranu bebe, pedijatar će vam verovatno preporučiti da to učinite sa šest meseci. Počnite sa žitaricama obogaćenih gvožđem, pomešanim sa majčinim mlekom ili formulom. Kako se vaša beba bude privikavala na čvrstu hranu, uvedite u ishranu kašice od povrća i voća, i to jedno po jedno. Svaki put kada pokušate s nečim novim, sačekajte nekoliko dana da se uverite da beba nije alergična na to.

Ako vam se čini da se bebi ne dopada nova hrana, sačekajte nekoliko dana pa probajte ponovo. Bebe su veoma promenljiva bića, pa se i njihov ukus menja iz dana u dan.

Namirnice u ishranu uvodite jednu po jednu da bi mogli pratiti eventualne reakcije kao što su osip, proliv ili povraćanje. Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, ne postoje dokazi da uvođenje namirnica kao što su jaja i riba posle 4-6 meseci starosti povećava rizik od alergije na hranu. Sačekajte sa davanjem meda vašoj bebi barem dok ne napuni jednu godinu, jer može imati bakteriju koja izaziva botulizam. Kravlje mleko takođe ne treba davati bebi dok ne napuni jednu godinu, iako joj se mogu davati proizvodi od kravljeg mleka kao što su jogurt ili mekani sir.

Komunikacija

Vaša šestomesečna beba treba da se osmehuje, smeje i brblja ("ma-ma", "ba-ba"). Da pomognete svojoj bebi da nauči jezik, čitajte joj priče svake noći.

Bebe u ovom uzrastu počinju da prepoznaju ljude i stvari oko sebe. Vaša beba će početi da se oseća prijatno sa poznatima - mama, tata, baka i deka, kao i sa nekoliko omiljenih igračaka. Možda ćete primetiti prve znake straha dok je sa nepoznatim ljudima ili u novim situacijama.

Saveti za bebin šesti mesec

-- Budite obazrivi na znake da beba ne postiže ono što bi do sada trebala, kao što je brbljanje, sedenje bez tuđe pomoći, osmehivanje, ne uspostavlja kontakt očima ili ne reaguje na zvuke. Ako ste zabrinuti da beba nešto od ovoga, obratite se pedijatru.
-- Igrajte skrivalice (rukama skrivajte i otkrivajte lice) i slične igre sa bebom. To će joj pomoći da nuči da objekti i dalje postoje, čak i kada nisu u vidokrugu.
-- Postavite igračke na podu malo izvan njenog domašaja da bi je podstakli da počne da puzi.
-- Ako imate stariju decu, postarajte se da sklonite igračke sa sitnim delovima kako bi sprečili da se beba uguši.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više