Razvoj bebe - beba od 8 meseci

beba 8 meseci

Sa 8 meseci vaša beba će biti jedna prava mala radoznala čigra. Već su naučili da je tamo negde čitav jedan svet koji samo čeka da ga dodirnu i istraže. Mnogi roditelji ovaj period smatraju punim izazova, jer iako bebe poseduju određenu sposobnost kretanja, nemaju je u dovoljnoj meri da ih to duže zabavi. Neće želeti da ih sve vreme držite u naručju i otimaće se da dospeju na pod gde će imati malo slobode.

Frustracija je uobičajeno osećanje za mališane ovog uzrasta. Oni vide, oni žele, ali jedini problem je što nemaju načina da dospeju tamo gde hoće. To znači da ćete se naći u situaciji da morate da protumačite šta je to zbog čega se oni žale.

Verovatno ćete čuti kako vaša osmomesečna beba razvija različite vrste plača. Ljutnja, protest i frustracija će se uvući u njihov repertoar, ali će biti u ravnoteži sa epizodama iskrenog smeha i razdraganosti. Vaše veštine u "čitanju" vaše bebe rašće iz dana u dan i otkrićete da i vi sami prolazite kroz sopstvene faze rasta i razvoja.

Ishrana i spavanje bebe od 8 meseci

Vaša beba će sada imati najmanje 2 obroka čvrste hrane, možda i 3. Mleko je i dalje važan osnovni izvor hrane koji će podsticati njihov rast. Ali čvrsta hrana će ih takođe snabdevati dodatnim hranljivim materijama i energijom. Ukoliko dojite, možda ćete primetiti da vaša beba ne želi više da se hrani tako često kao ranije i da je njihova glad delimično utoljena unosom čvrste hrane. Još uvek je važno da imaju oko 4 dojenja dnevno. Ako je hranite na flašicu, 4 puta na dan je takođe idealno.

Vaša beba će verovatno još uvek imati potrebu za 2-3 sna u toku dana u trajanju od 1-3 sata. To će biti više ujednačena dnevna rutina i biće vam lakše da radite i planirate svoje obaveze između njihovog hranjenja i spavanja. Umorna beba je mrzovoljna i nije baš zabavno društvo. Malo je verovatno da ćete želeti biti vani kada im je vreme za spavanje i koliko god bili dobronamerni pre nego što ste dobili decu, da vam oni neće previše izmeniti život, ovo doba može biti prelomni momenat. Ne uzrujavate se, svima nama dođu vremena kada nam je potrebno da priznamo da možda moramo nešto i da naučimo.

Ponašanje

Vaša beba će početi da razgovara sama sa sobom, vežbajući kako se pravi galama i kako ona zvuči. Oni još uvek neće razumeti da to što izgovaraju ima neko značenje, kao na primer mama ili tata. Ali će vremenom uz vaš nežan, pozitivan podsticaj, proširiiti paletu svojih vokalnih sposobnosti i povezati nameru, zvuk i značenje.

Postarajte se da ih uključite u razgovor i aktivnosti u vašem domu. Bebe uče da budu društvene putem svoje porodice i zajednice.

Ovog meseca pokušajte da sa njima igrate igre kao što su mahanje pa-pa, skrivalice i sl. One će im pomoći da razviju rane veštine komunikacije. Iako možda izgledaju jednostavno, dečje pesmice, pa čak i naivne, izmišljene igrice su od vitalnog značaja u stvaranju temelja za učenje i edukaciju.

Razvoj

Ovo je jedno užurbano doba i vreme otkrića i čuda za bebe. S povećanom pokretljivošću dolazi i pristup svemu i svačemu u kući, tako da ćete morati biti dodatno obazrivi dok je beba na podu. Očekujte rane puzeće veštine ovog meseca i više stručnosti u samostalnom sedenju. Možda će vaša beba otpuzati ili odvući se preko poda, ili će se jednostavno otkotrljati tamo gde želi. Koristiće sve svoje ekstremitete da bi dospeli tamo gde žele, ali još uvek neće imati dovoljno koordinacije da odu daleko.

Vaša beba će moći da nosi izvesnu težinu na svojim nogama i možda čak i stajati u kraćim vremenskim periodima. Ovog meseca ih možete zateći kako stoje u krevecu misleći "Oh, kako je pametan/na". Verovatno će frustrirani da protestuju kada ne mogu da dohvate igračku koju žele ili kada se nešto što nije bezbedno oduzme od njih. Zapamtite, zbog raznih izazova njihove veštine rastu i usavršavaju se. Radujte se njihovim naporima i sve većim vladanjem nad sopstvenim telom.

Rast

Ako ste zabrinuti u vezi rasta vaše bebe, zakažite pregled kod pedijatra. Svaka beba je jedinstvena mešavina genetike i individualnih faktora koji utiču na njihov proces rasta. Iako ćete biti u iskušenju da je poredite s drugim bebama istog uzrasta, time nećete mnogo dobiti.

Zdravlje bebe

Primetićete kako od sada vaša beba pronalazi i skuplja i najmanje deliće prašine i prljavštine. Ponašaće se kao radar, usredsređujući se na čestice tako male da ćete se čuditi kako su ih uopšte pronašle. Zbog toga će biti potrebno da budete dodatno oprezni dok se budete trudili da domaćinstvo učinite bezbednim za bebu.

Uverite se da su teži komadi nameštaja osigurani i predmeti poput televizora, saksija sa cvećem, vitrina za knjige i stolova ne mogu da se pomere i izazovu potencijalnu povredu. Neka vam pređe u naviku zaključavanje lekova i upotreba sigurnosnih bravica na ormarićima u kojima držite sredstva za čišćenje i druge toksične proizvode. Ako rano otpočnete sa ovim, znači da ćete imati dobro razvijene obrasce ponašanja kada vaša beba bude zaista bila u svom istraživačkom dobu. Ne ostavljajte ništa za kasnije.

Igra i interakcija

Pokušajte da ne pretrpate bebu s previše igračaka. Nekoliko dobro odabranih, svetlih, šarenih i bezbednih igračaka može biti bolje nego imati pretrpanu kutiju sa igračkama koje nikada ne ugledaju svetlost dana.
Očekujte da beba sve stavlja u usta i grize i žvaće dok svojim ustima istražuje svet. Vaša stopala i gležnjevi, cipele, pa čak i kućni ljubimci će vrlo verovatno biti predmet njihovog žvakanja i sisanja. Ako vaša beba ima zube, ova oralna fiksacija može biti čak i malo više izražena. Pokušajte da na bebine ugrize ne gledate kao na namerne pokušaje da povredi vas ili druge. U ovom uzrastu one nisu sposobni da povežu uzrok i posledicu, tako da samo treba da budete oprezni i pokušate da predvidite da li će da ugrizu.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više