Razvoj bebe - beba od 9 meseci

beba 9 meseci 250

U 9. mesecu biće više aktivnosti i istraživanja kako vaša beba bude učila da se kreće po podu. Mogu da se vrckaju unaokolo na svojoj guzi, puze u stilu pravog komandosa ili pak vuku unaokolo oslanjajući se na stomačić. Koji god način im odgovarao, razvijaće svoje veštine kretanja. Devetomesečne bebe imaju mnogo toga da vide i urade. Iako ta trunka prašine na podu svima nama ne izgleda previše interesantno, ona bukvalno mora da bude uzeta i ispitana ukoliko se u blizini nađe beba od 9 meseci.

Mnogi roditelji kažu da vide svet u potpuno novom svetlu kada je beba u kući. Jednostavna zadovoljstva otkrivanja i učenja kako šta uraditi mogu imati zarazni efekat i izazvati istinsko uzbuđenje u domaćinstvu.

Ishrana i spavanje bebe od 9 meseci

Ovo je jedno prilično neuredno doba. Vaša beba će poželeti da proba sama da se hrani, pa će biti teško održavati ih urednim i čistim dok jedu. Važno je da bebi dopustite da istražuju svoju hranu i sami nauče šta je sve potrebno za prenos hrane do svojih usta. Nije suština u tome da roditelji kontrolišu ceo proces tokom obroka i što pre vaša beba nauči da se sama hrani, to bolje. Pustite ih da uzmu nešto iz ponude razne hrane koja može da se uzme prstima, neka ta hrana bude raznih boja, tekstura i ukusa, pa im dopustite da same izaberu šta i koliko žele da jedu. I dalje ćete morati da im pasiranu hranu stavljate kašikom u usta, ali im i dajte kašiku da malo i njome vežbaju.

Spavanje je i dalje važno za vašeg devetomesečnog mališana. Mogu da spadnu sa 3 na 2 sna u toku dana, a tokom te tranzicije mogu da budu nervozni i postanu premoreni. Obratite pažnju na bebine signale da je umorna i da joj je potrebno da spava. Trljanje očiju, kenjkanje, spuštanje glave na vaše rame i smanjena tolerancija na igru, neki su od klasičnih znakova.

Izbegavajte situacije u kojima lako mogu postati premorene. Iako je to možda limitirajuće, poduži izlasci s bebom uz očekivanje da će ona ostati budna i tokom svog uobičajenog vremena za spavanje nisu zabavni nikome. I ovaj period će proći, ali za sada, oboje ćete imati koristi ako budete imali dosta predvidljivu dnevnu rutinu.

Ponašanje

S obzirom da vaša beba i dalje razvija svoje vokalne sposobnosti, ovog meseca ćete čuti neke jako piskave tonove. Neke bebe su glasne, baš kao što su neke mirnije i tiše. Gledajte bebine reakcije na iznenadne glasne zvukove da vidite da li se njene oči ujednačeno kreću i da li se fokusiraju na neki predmet. Obratite pažnju na njihove pokrete tela. Roditelji su obično prvi koji primete da li postoji neki fizički problem ili problem u razvoju njihove bebe. U principu, rana procena i tretman eventualnih problema dovodi do boljih ishoda.

Ako ste zabrinuti u vezi bilo kog aspekta razvoja vaše bebe, potražite stručni savet. Čak i ako samo sumnjate da nešto nije baš kako treba, to je dovoljan razlog da odvedete bebu na kontrolu.

Razvoj - Šta beba treba da postigne u 9. mesecu

Pazite vašu bebu dok uči da se uspravlja i uspostavlja ravnotežu. Moraćete pažljivo da ih pazite jer će biti trenutaka kada će misliti da su pametnije od vas. Dok sedite na podu zajedno sa njima, mogu da iskoriste vaše noge kao merdevine kojima će se popeti, pa zato razmislite na koji način reagujete kada to urade. Da li ih ohrabrujete i nagrađujete njihove napore ili se plašite da će pasti?
Bebe veoma dobro zapažaju emocije roditelja, pa zato pokušajte da budete pozitivni i ohrabrujte ih dok uče nove veštine. Normalno je da roditelji osećaju malu nervozu kada beba može potencijalno da se povredi, ali trudite se da njihove napore gledate na pozivan način.

Ovog meseca postaće mnogo veštiji u sedenju i moći će da se u sedeći položaj usprave iz ležećeg položaja na stomaku. Sve ovo zavisi od vremena koje provedu na podu, pa im zato obezbedite dovoljno takvih prilika.

Rast

Ako vašoj bebi još nije izbio nijedan zub, onda je možda ovo taj mesec. Izbijanje zuba je vrlo individualno i obično je preporuka da se sačeka i vidi.

Možete se naći u situaciji da kupujete odeću veličine 1, naročito ako je beba dosta krupna. S druge strane, možda ćete bebi oblačiti istu odeću koju nosi već mesecima. Deca bukvalno rastu preko noći, dok spavaju. Tada oslobađaju hormone rasta i čuvaju energiju. Takođe, skloni su bržem rastu u proleće i leto, a malo uspore u hladnijim, zimskim mesecima. Dok god vaša beba dobija na težini, vesela je, energična i pravilno napreduje, nemojte biti zabrinuti.

Zdravlje bebe

Ovog meseca neće biti vakcinacije, pa ako je vaša beba primala vakcine sa 2, 4 i 6 meseci, onda sledeće neće biti do 12. meseca. Ako iz nekog razloga ovo nije bilo urađeno, ne odlažite već zakažite kod pedijatra.

Ako je hranite na flašicu, možda ćete sada poželeti da prestanete sa sterilizacijom flašica i pribora za hranjenje. Ali ne zaboravite da operete flašice itd. veoma pažljivo, u čistoj, vrućoj sapunjavoj vodi i da dobro isperete. Postarajte se da bebinu formulu čuvate unutar frižidera, a ne u vratima i bacite svaku neiskorišćenu formulu nakon 24 časa.

Igra i interakcija

Videćete da je vaša devetomesečna beba zainteresovana za običnu urolanu hartiju kao da je u pitanju skupa igračka. Ono što vašeg mališana privlači predmetima su boje, tekstura, šum i oblik. Spustite se do poda i skenirajte okolinu u potrazi za potencijalno opasnim predmetima. Dok ste dole, igrajte sa bebom neke jednostavne igrice. Sakrijte igračke tako da ih lako mogu naći i, generalno, fokusirajte se na zabavu. Najbolje igre su često one koje nastanu spontano i smisle se na licu mesta. Obratite pažnju na reakcije vaše bebe i naka vam one budu vodič za ono što ćete sledeće uraditi. Zapamtite, vaša beba nije kritičar i može samo imati koristi od interakcije sa vama.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više