Dijabetes Melitus - šećerna bolest

Postoje dva osnovna tipa dijabetesa melitus, tip 1 i tip 2. Tip 1 se najčešće javlja kod dece i mladih. Tip 2 se više povezuje sa gojaznošću i najviše se javlja kod osoba starijih od 40 godina. Međutim, dijabetes tip 2 se sve više javlja i kod dece i mladih.

Oba ova tipa dijabetesa mogu da izazovu ozbiljne komplikacije, ali uz dobru terapiju i redovno praćenje komplikacije su mnogo ređe i u blažem obliku. Uz propisano medicinsko lečenje, veoma je važno i vaše razumevanje ove bolesti i sposobnost da kontrolišete svoj dijabetes.

Šta je dijabetes melitus?

Diabetes melitus (u daljem tekstu samo dijabetes) se javlja kada nivo šećera (glukoza) u krvi postane viši od normalnog. Dva osnovna tipa dijabetesa su tip 1 i tip 2.

diabetes

Diabetes tipa 1

Ovaj tip se obično veoma brzo razvija, tokom nekoliko dana ili nedelja jer pankreas prestaje da stvara insulin. Dijabetes tip 1 se obično javlja u detinjstvu.

Dijabetes tipa 2

Ovaj tip je češći kod osoba sa prekomernom telesnom težinom i kod gojaznih. Bolest i simptomi se razvijaju postepeno, nedeljama odnosno mesecima, iz razloga što osobe sa dijabetesom tip 2 i dalje proizvode insulin. Međutim, kod ovih osoba se ne proizvodi dovoljno insulina za potrebe organizma, ili njihov organizam nije u stanju da u potpunosti iskoristiti proizveden insulin. Dijabetes tipa 2 obično počinje kod sredovečnih ili starijih osoba, ali se sve češće beleži i kod dece i omladine.

Dijabetes u trudnoći - gestacijski dijabetes

Pored tipova 1 i 2, postoje i drugi tipovi dijabetesa. Za trudnice koje nikada ranije nisu imale dijabetes, a koje imaju visok nivo glukoze u krvi tokom trudnoće, kaže se da imaju gestacijski dijabetes. Gestacijski dijabetes pogađa oko 4% trudnica.

Simptomi dijabetesa

Kada vam se javi dijabetes simptomi mogu biti:

 • često osećate veliku žeđ
 • obilno mokrenje. Razlog stvaranja velike količine urina i što ste žedni je kad glukoza prodre u mokraću, što izvlači dodatnu tečnost kroz bubrege
 • umor, gubitak telesne težine i generalno se osećate loše

Simptomi se razvijaju prilično brzo, tokom nekoliko dana ili nedelja kod osoba sa dijabetesom tipa 1.

Dijabetes tip 2 se razvija mnogo sporije i simptomi mogu da se ne pojave dok ne prođe više godina kako imate dijabetes. To znači da bi osobe sa dijabetesom tip 2 već mogle da imaju komplikacije (vidi dole) kada im se prvi put postavi dijagnoza.

Simptomi dijabetesa se smiruju kada se otpočne sa lečenjem. Simptomi mogu da se ponovo jave ako se nivo šećera u krvi ne kontroliše adekvatno. Bez terapije, šećer u krvi dostiže veoma visok nivo.

dijabetin biljne kapiR E K L A M A

Dijagnoza šećerne bolesti

Jednostavnim testom urina može se detektovati šećer u mokraći, ali jedini način kojim se potvrđuje dijagnoza je određivanje glikemije (nivo glukoze u krvi). Glikemija se meri ujutru, na prazan stomak (ništa ne jesti i ne piti sem vode od ponoći, pre davanja krvi na analizu), uzimanjem uzorka krvi. Drugi test krvi kojim se meri hemoglobin HbA1c se koristi za postavljanje dijagnoze tipa 2, ali nije pogodan za dijagnozu dijabetesa tipa 1.

Lečenje dijabetesa

Osoba koja ima dijabetes treba da teži jednom zdravom načinu života i da ima zdravu ishranu, održava idealnu telesnu težinu, redovno vežba i da ne puši. Osobe sa dijabetesom tipa 1 u terapiji uvek moraju da koriste insulin.

Ljudima sa dijabetesom tipa 2 ponekad nisu potrebni nikakvi lekovi za kontrolu dijabetesa odmah nakon postavljanja dijagnoze. Međutim, mnogi sa dijabetesom će morati da otpočnu sa uzimanjem jednog ili više lekova ako vođenje zdravog načina života nije dovoljno da kontrolišu nivo šećera u krvi. Neki će morati da primaju injekcije insulina ako drugi lekovi ne mogu da adekvatno kontrolišu šećer u krvi.

Lečenje dijabetesa nije samo kontrolisanje nivoa šećera u krvi. Takođe je veoma važno smanjiti rizik od nastanka komplikacija uzrokovanih dijabetesom (vidi dole). Zato je potrebno održavati krvni pritisak i nivo holesterola u normalnim vrednostima. U lečenje spada i redovno praćenje radi otkrivanja i lečenja komplikacija u ranoj fazi.

Diabetes u trudnoći se vezuje za moguće probleme za majku i bebu. Žene koje boluju od dijabetesa i zatrudne, trebaju pažljivo praćenje i lečenje od strane specijaliste kako bi se osiguralo da i majka i beba budu dobro.

Kada se iz bilo kog razloga ne osećate dobro, čak i ako vas samo boli grlo, to može veoma loše da utiče na nivo šećera u krvi. Zato je veoma važno da znate šta da radite kada vam nije dobro.

Šta su osnovni ciljevi lečenja

Iako dijabetes nije moguće izlečiti, može da se uspešno drži pod kontrolom. Ako se visok nivo šećera u krvi spusti na normalnu ili blizu normalne vrednosti, simptomi će se smiriti i vi ćete se verovatno ponovo osećati dobro. Međutim, još uvek postoji rizik od komplikacija dugoročno gledano ako nivo šećera u krvi ostane čak i samo blago povišen, pa i ako nemate odmah simptome. Istraživanja su pokazala da osobe koje bolje kontrolišu šećer imaju i manje komplikacija (kao što su bolesti srca ili problemi sa vidom) u odnosu na one koji slabije kontrolišu šećer. Istraživanja su takođe pokazala da je veoma važno održavati krvni pritisak i holesterol u normalnim vrednostima koliko god je to moguće.

Stoga, osnovni ciljevi lečenja su :

 • održavanje nivoa šećera u krvi u vrednostima što približnijim normalnim
 • da se smanje drugi faktori rizika od komplikacija, naročito da se smanji krvni pritisak ako je visok i da se vodi jedan zdrav način života
 • da se otkriju bilo kakve komplikacije što je ranije moguće. Lečenje može da spreči ili odloži pogoršanje nekih komplikacija

Zdrava ishrana i drugi saveti o načinu života

Treba da imate zdrav način ishrane, a to je inače i način ishrane koji se preporučuje svim ljudima. Tvrdnja da je dijabetičarima potrebna neka specijalna hrana je mit. I hrana za dijabetičare povećava nivo šećera u krvi, sadrži iste količine masti i kalorija i obično je skuplja od "obične" hrane. U suštini, treba da jedete hranu bez mnogo masti, soli i šećera (ugljeni hidrati), a bogatu vlaknima i dosta voća i povrća. Ipak moraćete znati kako da izbalansirate pravu količinu insulina u odnosu na količinu hrane koju jedete. Zato ćete biti upućeni nutricionisti koji će vas detaljno posavetovati.

Pušenje je faktor visokog rizika od nastanka komplikacija. Treba da učinite sve što možete da ostavite pušenje, pa i da zatražite stručnu pomoć ako sami niste u stanju.

Redovne fizičke aktivnosti takođe smanjuju rizik od nastanka nekih komplikacija kao što su bolesti srca i krvnih sudova. Preporuka je, ako ste u mogućnosti, minimum 30 minuta žustrog hoda barem pet puta nedeljno. Još bolje su aktivnosti koje zahtevaju više energije, kao na primer plivanje, vožnja bicikla, trčanje ili ples. Idealno bi bilo da se bavite aktivnostima od kojih ćete se makar blago zamoriti i oznojiti. Aktivnosti možete rasporediti tokom dana, na primer dva puta po 15 minuta žustrog hodanja, vožnje bicikla, plesa itd.

U zavisnosti od vaših godina i koliko dugo imate dijabetes, mogu vam biti dati lekovi za smanjenje holesterola. To će pomoći da se smanji rizik od nastanka komplikacija kao što su bolesti srca i moždani udar.

Pokušajte da oslabite ako ste gojazni. Prekomerna težina je takođe faktor rizika za bolesti srca i krvnih sudova. Postizanje idealne težine često nije realno. Ali ako ste gojazni, gubitak nekoliko kilograma će biti od pomoći.

Vakcinacija

Treba da se vakcinišete protiv gripa (svake jeseni), kao i protiv bakterije pneumokoke. Ovakve infekcije mogu biti naročito neugodne ako imate dijabetes.

Koje su moguće komplikacije zbog šećera?

Ako se nivo šećera u krvi ne kontroliše kako treba, može uzrokovati dehidrataciju (nedostatak tečnosti u organizmu), umor i pospanost. Ovo može dovesti do ozbiljnog oboljevanja koje može ugroziti život. Do veoma visokog nivoa šećera u krvi može doći i ako imate neke druge bolesti, kao na primer bilo koja vrsta infekcije. Osobe obolele od dijabetesa koje koriste injekcije insulina mogu imati potrebu da prilagode dozu insulina kako bi održali nivo glukoze u normali.

Kod osoba sa dijabetesom tipa 1, visok nivo šećera u krvi može dovesti do stvaranja kiselina koje se nazivaju ketoni (ova pojava se naziva ketoacidoza). Osobe sa dijabetesom tipa 2 mogu imati stanje sa veoma visokim nivoima glukoze u krvi, ali bez ketona (hiperosmolarna hiperglikemijska koma). Svako od ovih stanja može da opasno smanji količinu tečnosti u organizmu i oba stanja zahtevaju hitno lečenje.

Prevelika količina insulina može da izazove nizak nivo šećera u krvi (hipoglikemija). Zbog ovoga se pacijent oseća loše, konfuzno, znoji se i može pasti u komu. Hitna pomoć kod hipoglikemije je uzimanje šećera, slatkih napitaka ili davanje glukagon injekcije (glukagon je hormon koji povećava nivo glukoze u krvi). Potom bi trebalo pojesti neki sendvič.

Dijabetes može izazvati i druge probleme, naročito infekcije koje se ponavljaju. Infekcije mogu duže da traju odnosno da se teže leče. To je naročito slučaj kod loše kontrolisanog šećera.

Dijabetes takođe može da izazove i mnoge psihičke probleme kao što su depresija, anksioznost i problemi sa ishranom.

Hronične komplikacije - komplikacije zbog dugotrajnog dijabetesa

Ako je nivo šećera u krvi viši od normalnog tokom dugog perioda vremena, može imati razorni efekat na krvne sudove. Čak i blago povišen nivo glukoze koji ne izaziva simptome u kratkom periodu, može dugoročno da utiče na krvne sudove. Ovo može dovesti do neke od sledećih komplikacija:

 • promene na krvnim sudovima koje mogu da dovedu do srčanog udara i šloga
 • problemi sa vidom, zbog oštećenja malih krvnih sudova mrežnjače
 • oštećenje bubrega, koje nekad može da preraste u otkazivanje bubrega
 • oštećenje nerava
 • problemi sa stopalima zbog loše cirkulacije i oštećenja nerava (dijabetesno stopalo)
 • impotencija. I do ovog dolazi zbog loše cirkulacije i oštećenja nerava.

Koja će komplikacija nastati i kolika će biti njena težina, zavisi od slučaja do slučaja. Možda uopšte ne dobijete ni jednu. Generalno, što je vaš nivo šećera u krvi bliži normalnom, manji je i rizik od nastanka komplikacija. Rizik od nastanka komplikacija se takođe smanjuje ako se pobrinete i za druge faktore rizika koje možda imate, kao što je visok krvni pritisak.

Kakve su prognoze?

Iako se dijabetes povezuje sa ozbiljnim komplikacijama, one mogu biti sprečene ili značajno ublažene. Zdrav život, redovno praćenje stanja i uzimanje terapije za održavanje šećera, krvnog pritiska i holesterola su veoma važni.

Postoji li prevencija dijabetesa?

Trenutno nije poznato na koji način sprečiti dijabetes tipa 1 iako se vrše mnoga istraživanja.

Dijabetes tipa 2 se može sprečiti vođenjem zdravog načina života - zdrava ishrana, redovno vežbanje i održavanje normalne telesne težine. Ovo je veoma bitno za svakoga, ali je naročito bitno za osobe koje su u povećanom riziku od dobijanja dijabetesa, uključujući one koji imaju predijabetes (stanje koje prethodi dijabetesu, u kojem je nivo šećera viši od normalnog, ali nedovoljno visok da bude označen kao dijabetes).

bilje tošić - dijabetin biljne kapiR E K L A M A

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više