Proširene (varikozne) vene na nogama

Proširene vene u većini slučajeva ne izazivaju simptome ili komplikacije, mada ih mnogi smatraju neprivlačnim. Ako se preporučuje lečenje ili se ono želi iz estetskih razloga, koriste se metode za zatvaranje vena. Postoji nekoliko metoda: toplotom, laserima ili hemijskim jedinjenjima koja se ubrizgavaju u vene. Ove metode su u velikoj meri zamenile stare klasične hiruške metode kao što je izvlačenje vena (stripping).

Za bolje razumevanje normalnih vena

Vene su krvni sudovi koji odvode krv u srce. Krv se kreće na gore kroz venu u nozi, odlazi u veće vene i nastavlja dalje prema srcu.

Postoji tri tipa vena u nogama:

 • Površinske vene, nalaze se neposredno ispod kože. Često možete videti ili osetiti veće površinske vene. Ovo su vene koje mogu postati proširene.
 • Duboke (dubinske) vene nogu koje prolaze kroz mišiće. Njih ne možete ni videti ni osetiti.
 • Komunikativne (spojne) vene koje povezuju prva dva tipa, odvodeći krv iz površinskih u duboke vene.

Unutar većih vena nalaze se zalisci koji sprečavaju da se krv vrati unazad kroz venu. Dok stojimo, postoji prilična visinska razlika između srca i nogu. Gravitacija nastoji da vuče krv prema dole, ali to sprečavaju venski zalisci kao i normalan tok krvi prema srcu.

prosirene vene

Šta su proširene vene?

Proširene vene su uvećani (prošireni) delovi vena koji se nalaze neposredno ispod površine kože, obično na nogama. Često se lako mogu uočiti zbog svog zadebljanog izgleda. Mogu biti teže uočljive ako ste gojazni, jer ih prikriva masno tkivo ispod kože.

Drugi tipovi manjih vena koji se mogu uočiti su:

 • Retikularne vene - sistem grupisanih manjih vena.
 • Spider (paučinaste) vene - sitne paučinaste vene na nozi. One nisu prave varikozne vene.

Šta je uzrok pojave proširenih vena?

Zidovi vena na nekim delovima postaju oslabljeni, zbog čega dolazi do njihovog širenja i one postaju uočljive.

Ako se ovo desi u blizini zaliska, onda on gubi funkciju i krv se vraća unazad. Kada se to desi jednom zalisku, dolazi do dodatnog pritiska na venu. To dovodi do još širenja i više oštećenih zalistaka. Krv se tada sakuplja u uvećanom delu vene i čini je istaknutom.

Ko može da dobije proširene vene?

Oko 30-40% osoba dobija proširene vene, a dobijaju ih više žene nego muškarci. Većina osoba sa varikoznim venama nema u osnovi neku drugu bolest, a one se pojavljuju bez nekog očiglednog razloga. Međutim, šanse za njihovo dobijanje rastu u sledećim slučajevima:

 • Trudnoća. Ovo je delom zbog toga što beba vrši dodatni pritisak na vene, a delom zbog hormona koji se luče u trudnoći i koji opuštaju zidove vena. Što više beba rodite, veće su šanse za hronične proširene vene. Varikozne vene mogu da se pojave ili da se pogoršaju tokom trudnoće, ali se stanje često popravlja nakon porođaja kada se pritisak na vene smanji.
 • Starost. Češće se javljaju sa godinama.
 • Prekomerna težina, koja izgleda povećava šanse za žene ali ne i za muškarce.
 • Previše stajanja. Za zanimanja koja zahtevaju dosta stajanja se često kaže da izazivaju proširene vene. Međutim, malo je naučnih dokaza koji potvrđuju ovu teoriju.

U nekim slučajevima određene bolesti mogu da izazovu proširene vene - na primer:

 • Krvni ugrušak (tromb) ili povreda duboke vene noge.
 • Retko, oticanje ili tumor u karlici koji blokira venski protok gornjeg dela noge.
 • Veoma retko, varikozne vene mogu nastati zbog anomalija krvnih sudova - ako se neke od vena ili arterija nisu pravilno formirale.

Simptomi proširenih vena

Većina osoba koje imaju proširene vene nemaju simptome. Neki su zabrinuti zbog izgleda vena. Veće proširene vene mogu da budu bolne, svrbe ili daju osećaj težine.

Komplikacije proširenih vena

Kod većine osoba ne dolazi do komplikacija. Komplikacije se javljaju samo u manjem broju slučajeva. Do njih dolazi zbog pojačanog pritiska u proširenim venama koji izaziva promene manjih krvnih sudova u okolnom tkivu.

Ako do komplikacija dođe, to se obično dešava nekoliko godina nakon prve pojave proširenih vena. Nemoguće je, međutim, predvideti kod koga će doći do komplikacija. Vidljivost proširenih vena nije ni u kakvoj vezi sa mogućnošću pojave komplikacija.

Moguće komplikacije mogu biti:

 • Upala vena (tromboflebitis).
 • Oticanje stopala ili potkolenice.
 • Promene na koži iznad istaknutih vena. Moguće promene su promena boje, venski ekcem, venski ulkus ili lipodermatoskleroza (otvrđavanje potkožnog tkiva i stvaranje oblasti zadebljale, crvene kože).
 • Ređe, proširene vene mogu da krvare.

Prva pomoć kod proširenih vena koje krvare (ovo se inače retko dešava). Ako dođe do krvarenja iz proširene vene, morate što pre zaustaviti krvarenje na sledeći način:

 • Podignite nogu - lezite na ravnu površinu i visoko podignite nogu, tako da bude iznad tela (na primer, oslonite je na stolicu, na više jastuka ili neka vam neko pridrži nogu).
 • Pritisnite - stavite komad čiste tkanine ili zavoj na mesto koje krvari i čvrsto pritisnite barem 10 minuta.
 • Ako je krvarenje obilno ili ne prestaje brzo, pozovite hitnu pomoć. Odmah posetite lekara, jer će vam možda trebati lečenje da bi se sprečilo ponovno krvarenje.

Da li je potrebno lečenje proširenih vena?

Većini osoba s proširenim venama nije potrebno nikakvo lečenje. Lečenje može biti potrebno iz sledećih razloga:

 • Ako dođe do komplikacija - ovo se dešava u manjem broju slučajeva. U slučaju da oko vena dođe do oticanja noge ili promena na koži, savetuje se lečenje da bi se sprečila pojava ulkusa. Ako se ulkus i pojavi, lečenje vena pomaže da se izleči ulkus. Ako imate vene koje su krvarile, trebali biste hitno na lečenje.
 • Simptomi kao što su svrab ili nelagodnost.
 • Estetski razlozi. Vene za vas imaju ružan izgled. Tretmani zbog čisto estetskih razloga obično ne spadaju u standardnu zdravstvenu zaštitu.
 • Ako imate kombinaciju problematičnih proširenih vena i arterijske bolesti (loša cirkulacija ili periferna vaskularna bolest) nogu. Ili ako se sumnja na arterijske bolesti. U tom slučaju, treba da vam se ispita cirkulacija u nogama pre nego što se preduzme neka mera lečenja, kao što je upotreba kompresivnih čarapa.

Lečenje proširenih vena

Postoji više opcija. Klasične hiruške metode kao što je vađenje vena uveliko zamenjuju metode koje uključuju upotrebu toplote, lasera ili ubrizgavanje hemijskih supstanci u venu.

Kako možete pomoći sami sebi? Izbegavajte dugotrajno stajanje ili sedenje. Trudite se da što češće podižete noge (sedite ili lezite i izdignite noge tako da budu iznad kukova). Tako se smanjuje nakupljanje krvi u venama. Koristite hidrantne kreme ili masti da zaštitite kožu ako je suva, ljuspa se ili svrbi.

Gubitak kilograma i vežbanje najverovatnije neće učiniti da proširene vene nestanu, ali mogu da spreče njihovu pojavu.

Radiofrekventna ablacija i laserska ablacija. Ove metode podrazumevaju ubacivanje male sonde u venu, uz upotrebu ultrazvuka za određivanje pozicije. Lasersko svetlo ili mikrotalasi zagrevaju venu i tako je zatvaraju.

Sklerozacija penom (skleroterapija penom). Ova metoda se koristi ako toplota i laseri nisu pomogli. Hemijska supstanca se meša sa vazduhom da bi se dobila pena. Pena se potom ubrizgava u vene, potiskujući krv iz njih i čineći da se vena zgrči. Nakon tretmana potrebno je koristiti kompresivne čarape, a tretirane vene će neko vreme biti tvrde i otekle pre nego što se smanje. Može biti potrebno i više od jednog tretmana.

Operacija vena. Klasična hiruška operacija se preporučuje u slučaju da lečenje toplotom, laserima i penom de daje rezultate. Koriste se različite tehnike za vađenje vena u zavisnosti od njihovog izgleda i težine stanja. Obično se prvo odvajaju komunikativne (spojne) vene. Zatim se velike varikozne vene uklanjaju iz noge. Može biti potrebna jedna do tri nedelje odsustvovanja s posla nakon operacije, u zavisnosti od zanimanja.

Sklerozacija (skleroterapija). U venu se ubrizgava hemijsko jedinjenje koje je zatvori. Ranije je to bio glavni način lečenja, ali je otkriveno da često izaziva promene boje kože i ulkuse. Sada se uglavnom koristi za manje vene potkolenice koje nisu bile adekvatno lečene ili se ponovo javile posle operacije. Posle tretmana potrebno je nositi elastični zavoj ili elastične čarape nekolko dana ili nedelja.

Kompresivne (elastične) čarape. Deluju tako što se suprotstavljaju povećanom pritisku u venama i mogu olakšati simptome kao što su bolne vene. Teško se navlače, što može biti problem osobama koje iimaju artritis u zglobovima šaka. Nose se tokom celog dana, najbolje ih je navući ujutro pre ustajanja iz kreveta i skinuti uveče kada se ode u krevet.

Važno: ako imate arterijsku bolest nogu, potrebna je lekarska procena vaše cirkulacije da bi se donela odluka da li su kompresivne čarape podesne (vidi gore).

Paučinaste "spider" vene

One ne izazivaju iste probleme kao proširene vene i nije potrebno njihovo lečenje osim iz estetskih razloga.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više