Štitna (tiroidna) žlezda

Štitna ili tiroidna žlezda je žezda sa unutrašnjim lučenjem i smeštena je u predelu vrata. Štitna žlezda proizvodi tri hormona koja oslobađa u krvotok. Dva hormona, tiroksin (T4) i tironin (trijodotironin - T3), ubrzavaju metabolizam. Treći hormon, kalcitonin, pomaže u regulaciji koncentracije kalcijuma u krvi.

stitna zlezda

Da bi proizvela T4 i T3 hormone, štitnoj žlezdi je potreban jod koji se nalazi u namirnicama koje koristimo u ishrani. Naziv T4 potiče od četiri atoma joda koje sadrži, dok T3 sadrži tri atoma joda. U tkivima i ćelijama organizma najveći deo T4 se pretvara u T3. T3 je aktivniji hormon, utiče na aktivnost svih ćelija i tkiva u organizmu.

Uloga štitne žlezde

Glavna uloga štitne žlezde je da proizvodi hormone T4 i T3. Da bi ovo postigla, štitna žlezda mora da iz krvotoka preuzme jod. Ova materija zatim prolazi kroz više različitih hemijskih reakcija čiji je krajnji rezultat proizvodnja T3 i T4.

Rad štitne žlezde regulišu dva hormona koje u mozgu proizvode hipotalamus i hipofiza. Hipotalamus dobija informacije od organizma o stanju različitih telesnih funkcija. Kada hipotalamus oseti da su nivoi T3 i T4 niski, ili da je metabolizam usporen, on oslobađa hormon tireotropin (TRH). TRH putem krvotoka dolazi do hipofize i stimuliše hipofizu da luči tireo stimulišući hormon (TSH).

TSH se iz hipofize oslobađa u krvotok i putuje do štitne žlezde. Tu TSH izaziva da ćelije štitne žlezde proizvedu više T3 i T4 hormona. T3 i T4 se zatim oslobađaju u krvotok i pojačavaju metaboličku aktivnost ćelija organizma.

Visok nivo T3 sprečava hipotalamus i hipofizu da luče više svojih hormona. Ovo, zauzvrat, sprečava štitnu žlezdu da proizvodi T3 i T4. Ovakav sistem omogućava da se T3 i T4 hormoni proizvode samo onda kada je njihov nivo previše nizak.

thyroidein i panaceaR E K L A M A

Provera funkcije štitne žlezde

Provera funkcije štitne žlezde se vrši da bi se otkrilo da li postoji poremećaj u radu štitne žlezde. Uglavnom se odnosi na dijagnozu smanjene funkcije (hipotireoza) i pojačane funkcije (hipertireoza). To je jednostavan test krvi kod koga se uzorak krvi ispituje u laboratoriji.

Kada se vrši provera funkcije štitne žlezde, prvo se radi test kojim se meri nivo TSH u krvi. Osobe kod kojih je smanjena funkcija štitne žlezde (hipotireoza) imaju povišen nivo TSH, jer štitasta žlezda ne proizvodi dovoljno T3 hormona koji će sprečiti hipofizu da stvara TSH. Ako je nivo TSH visok, obično slede dalji testovi za proveru nivoa T3 i T4 u krvi. (Pročitajte tekst o hipotireozi ...)

Osobe kod kojih je pojačana funkcija štitne žlezde (hipertireoza) imaju nizak nivo TSH, jer tiroidna žlezda proizvodi previše svojih hormona. Kada su nivoi T3 i T4 visoki, hipofiza se "isključi" i količina proizvedene TSH je manja. Ako imate nizak nivo TSH, možete imati i druge testove radi provere nivoa T3 i T4 u krvi. Ovi testovi mogu pomoći lekaru da otkrije tačan uzrok niskog nivoa TSH.

Osobe koje imaju određene bolesti i stanja, imaju i povećan rizik od poremećaja rada štitne žlezde i savetuje im se da vrše proveru štitaste žlezde svake godine. U ta stanja spadaju:

  • Dijabetes tip 1
  • Celijakija
  • Adisonova bolest
  • Daunov sindrom
  • Turnerov (Tarnerov) sindrom

Kako se pripremiti za test funkcije štitne žlezde?

Za ovaj test nisu potrebne nikakve specijalne pripreme. Recite svom lekaru ako uzimate bilo kakve lekove, jer neki lekovi mogu da utiču na krajnji rezultat ispitivanja i dovedu do pogrešnog tumačenja. Takođe, bitno je da spomente ako ste imali rendgensko snimanje gde se koristilo kontrastno sredstvo jer ono može da sadrži jod koji utiče na rezultat. Nivo hormona štitne žlezde se menja u trudnoći, pa zato obavestite lekara ako ste u drugom stanju u vreme kada se test sprovodi.

Test funkcije štitne žlezde kod novorođenčadi se rutinski radi u prvoj nedelji života.

Pročitajte povezane tekstove o štitnoj žlezdi:

- Usporen rad štitne žlezde - Hipotireoza

- Ubrzan rad štitne žlezde - Hipertireoza

- Uvećana štitna žlezda - Struma, gušavost

 

Bilje Tošić - Thyroidein i PanaceaR E K L A M A

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više