Fitness za žene i vežbe posle trudnoće

fitnessNe čudi što je fitness za žene omiljena tema budućih i novih mama. Ne samo da želite biti roditelj u formi, već, kao i mnoge žene, možete na svom telu otkriti promene nastale usled trudnoće i porođaja i želeti da povratite svoj pređašnji izgled.

Pa ipak, manjak energije, višak kilograma i manje prilika za vežbanje, mogu značiti da fitness "izleće kroz prozor" pre i posle porođaja. U ovom odeljku predstavićemo vam neke osnove fitness-a koje će vam pomoći da budete fit ili da povratite formu koju ste imali pre trudnoće.

Ako je kontrola mokraćne bešike za vas problem kada se naprežete, kao što je za mnoge nove mame, pogledajte vežbe za kontrolu mokraćne bešike.

Nastavite da čitate i saznajte više o fitness-u za žene i kako da učinite da vaše telo izgleda lepo i da se osećate zdravo.

Počnite sa osnovama fitness-a

Dobra vest je da fitness za žene ne mora da bude težak, oduzima dosta vremena ili da košta. Osnovne fitnes vežbe možete pretvoriti u svakodnevnu rutinu i raditi ih dok su vaša beba ili deca uz vas.

Jednostavni fitness program za mame sa bebama

Želite program jednostavnih vežbi posebno namenjen novim mamama? Pogledajte ovaj fitness program za mame. Obična šetnja u parku može da sadrži sjajne vežbe za stomak, butine i zadnjicu, koje ciljaju oblasti za koje su mnoge nove mame zabrinute. Glavni rekvizit su kolica sa vašom bebom, što dokazuje da je moguće kombinovati fitness i mršavljenje sa čuvanjem bebe. Zapamtite, ako počinjete sa vežbanjem posle porođaja, prvo se posavetujte sa svojim lekarom. Bez obzira koljko ste bili aktivni pre porođaja, vaše telo možda još uvek zaceljuje, te je stoga sklono povredama od vežbanja. Igrajte na sigurno, počnite s fitness-om polako i otkrićete da je rad na izgradnji zdravog tela dobar i za vaš um.

Nemojte trpeti sa oslabljenom mokraćnom bešikom

Mogu li trudnoća i porođaj uticati na kontrolu vaše bešike? I te kako.Dodatna težina i pritisak vaše bebe može da oslabi mišiće karličnog dna. Drugi aspekti trudnoće i porođaja takođe mogu izazvati sledeće probleme:

  • Promenjen položaj bešike i mokraćnog kanala.
  • Oštećenje od vaginalnog porođaja.
  • Epiziotomija (zasecanje tkiva oko vagine da bi beba lakše izašla).
  • Oštećenje nerava za kontrolu bešike tokom porođaja.

Iako problem može nestati nekoliko nedelja nakon porođaja, vežbe za kontrolu mokraćne bešike treba da budu deo fitness programa za vreme trudnoće i posle porođaja. Lako ih je izvoditi kada ih jednom naučite. U ovom delu naći ćete i zdravstvene savete za poboljšanje kontrole vaše bešike. Na kraju, ne dozvolite da vas privremena inkontinencija (nemogućnost zadržavanja mokraće, nevoljno mokrenje) sprečava da vežbate. Dok radite vežbe za mišiće karličnog dna ili bilo koje druge fitness vežbe, koristite uloške za inkontinenciju. Diskretni su kao i obični ulošci, ali upijaju oko tri puta više tečnosti.

Briga o sebi pomaže u roditeljstvu

Osim povećanja sopstvenog osećaja dobrobiti, postoje i praktični razlozi za majke da izađu i rade na svom fitness-u. Na primer, izlazak iz kuće i odlazak u šetnju može da umiri nervoznu bebu ili da uspava premorenu bebu. Ako budete u formi, biće vam mnogo lakše da prebrodite dane lišene sna. Što ste zdraviji, to su manje šanse da padnete u postelju zbog prehlade, gripa i drugih bolesti koje vam mogu otežati brigu o bebi i/ili deci. Imati snagu i koordinaciju da pokupite mališana jednom rukom i pune torbe namirnica drugom, dok prepunu tašnu nosite stisnutu ispod brade, zatim sprintate do svojih kola pre nego što do njih stignu radnici parking servisa, velika je olakšica za "multi-praktik" mame.

Kasnije, kada vaš mališan naraste u aktivno dete i možda bude više dece u vašoj porodici, biti u formi znači imati energije da se igrate sa njima i da ih čak naučite svom omiljenom sportu. Oni će voleti da imaju tako zabavnu mamu koja će učestvovati u njihovim aktivnostima i možda ih nadmašiti u trčanju ili im čak pokazati par poteza na igralištu ili u bazenu.

Tako, kada jednom dobijete saglasnost svog lekara, stavite bebu u nosiljku (kengur) ili u kolica i izađite u jednu lepu šetnju na svežem vazduhu. Počnite polako - bez žurbe - i uživajte!

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više