• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 10. nedelja

10. Deseta Nedelja Trudnoće

Od 10. nedelje trudnoće pa do termina porodjaja, skoro sve promene vaše bebe biće uglavnom u pravcu rasta i sazrevanja. U osnovi, ona je minijaturna verzija onoga kako će izgledati u trenutku porodjaja - samo naravno mnogo manja. Svi njeni organi su sada formirani i pripremaju se za obavljanje životnih funkcija kada se rodi oko 40. nedelje. Šanse za razvoj fizičkog deformiteta bebe su smanjene nakon desete nedelje. Ipak je veoma važno biti ultra oprezna tokom cele trudnoće. Drugi, podjednako važni aspekti bebinog razvoja nastaviće da napreduju tokom preostalog dela trudnoće.

Otkuda toliko pitanja?

Kada nastupi desta nedelja trudnoće, kraj prvog trimestra je zaista na vidiku. Po mnogim ženama, to je najteži od tri trimestra, jednostavno zato što simptomi rane trudnoće mogu biti tako iscrpljujući. Neke žene osećaju da od 10. nedelje mogu malo da se opuste, verovatnoća za pobačaj se smanjuje, a uzbudjenje se lagano uvlači. Da li je suviše rano da se počne sa kupovinom opreme za bebu? Treba li da saopštimo ljudima sada? Da li će s bebom biti sve u redu? Kako ja uopšte mogu da postanem nečija majka? Ova i još milion drugih pitanja će vas od sada preplaviti i to je sasvim normalno.

10 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Ni ove nedelje nećete izbeći poređenje sa nekim komadom voća, odnosno vaša materica neće, da budemo precizniji. Kada ste 10 nedelja trudni, vaša materica je veličine grejpfruta.
 • Još više debljanja oko struka ove nedelje.
 • Ništa novo u vezi vaše mučnine, barem još uvek ne. Neka vam pri ruci bude nekakva posudica za one trenutke kada vaš stomak odbija poslušnost. Držite se blage hrane koja je laka za varenje i zamolite partnera da kuva ako vi to niste u stanju.

Šta se to sad čuje?

U ovom periodu trudnoće možda ćete imati potrebu da se izdvojite iz učtivog društva. Vetrovi, gasovi ili kako god to nazvali, doći će vam u najnezgodnije moguće vreme. Nemojte misliti da nešto nije u redu sa vama. Pojačano stvaranje gasova je čest simptom trudnoće o kome se, doduše, malo diskutovalo. Što se tiče ishrane, izbegavajte namirnice koje samo doprinose postojećem problemu. Pasulj, zeleno lisnato povrće, mekinje i žitarice bogate vlaknima mogu biti glavni krivci.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Možda ćete primetiti da ste više sujeverni no obično. Trudite se da izbalansirate stvarnost i nauku sa malo zdrave zabave. Većina osoba ima neku svoju omiljenu priču kada treba da podele svoja iskustva u vezi trudnoće i porodjaja. Naučite da isfiltrirate ono što ne želite da čujete.
 • Sanjajte... Trudnoća je period u kome snovi dobijaju potpuno novu dimenziju. Mogu biti jako čudni, prilično zastrašujući i bez ikakvog smisla. Izbegavajte njihovo analiziranje u potrazi za mogućim značenjima ili skrivenim porukama. Snovi su samo jedno sredstvo za filtriranje naših podsvesnih misli i oslobađanje od nepotrebnih informacija prikupljenih tokom dana.
 • Od oko 10. nedelje mogli biste početi da mentalno organizujete svoje radne obaveze. Vaše pravo na porodiljsko odsustvo, koliko dugo želite da odsustvujete s posla i kako će se to odraziti na vaše finansije, okupiraće povremeno vaše misli.
 • Možda ćete se osećati kao da imate nedostatak inspiracije i da niste privlačni. Još uvek nije očigledno da ste trudni, ali verovatno izgledate kao da nosite višak kilograma. Ne lišavajte se jednostavnih zadovoljstava od kojih se možete lepo osećati. Masaža, frizerski salon ili šoping vam mogu značajno popraviti raspoloženje.

Vaša beba u 10. nedelji trudnoće

 • Vreme je za još jedno poredjenje sa voćem: u 10. nedelji vaša beba je otprilike veličine šljive.
 • Bebini prstići na rukama i nogama su do desete nedelje jasno formirani i na njima počinju da se razvijaju nokti. Vaša beba ove nedelje može da pokreće udove u laktu i kolenu i može da savija zglob šake.
 • Svi bebini vitalni organi su sada na svom mestu. Tokom preostalog dela trudnoće oni će sazrevati i razvijati se u pripremi za život van materice.
 • Ove nedelje bebini bubrezi pročišćavaju njenu krv i proizvode urin. Takođe, sokovi za varenje se luče u njenom stomaku, pripremajući se za prihvat plodove vode koju će uskoro početi da gutaju.
 • Ako je vaša beba dečak, njegovi testisi već rade svoj posao i proizvode testosteron, najvažniji muški polni hormon.
 • Bebina glava je i dalje proporcionalno velika u odnosu na telo, ali od 10. nedelje ima vrat i formirane su sve kosti lica. To znači da ćete biti u mogućnosti da na ultrazvuku mnogo jasnije vidite njen izgled.
 • Sloj finih dlačica koji se naziva lanugo sada prekriva telo bebe. Unutrašnje i spoljašnje uvo, zubići i oči su potpuno razvijeni.

Saveti za ovu nedelju

 • Probajte čajeve od lekovitog bilja umesto kafe. Oni su generalno bolji za vas i predstavljaju zaista prijatnu alternativu ukoliko vaši uobičajeni topli napitci čine da se osećate pomalo "ugašeno".
 • Povećajte unos mleka i kalcijuma. Sada se formiraju bebini budući zubi i svaka namirnica bogata ovim važnim hranljivim sastojkom imaće pozitivan efekat na bebine zubiće. Ove nedelje se potrudite da izbegnete bilo kakvu infekciju koja može da vam poveća temperaturu i rizik od problema sa razvojem bebinih zuba.
 • Neka vam nešto za užinu uvek bude pri ruci za slučaj da vam se zavrti u glavi. Zbog raznih izazova koji mogu ometati vašu pravilnu ishranu nivo šećera u krvi može povremeno da padne. Trudite se da ne ustajete brebrzo nakon dužeg sedenja. Dajte vremena svom organizmu da prilagodi krvni pritisak dok stojite.

Sledi 11. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Relaksacija

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više