• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 12. nedelja

12. Nedelja trudnoće

Došla je i 12. nedelja trudnoće. Sada ste blizu kraja vašeg prvog trimestra koji mnoge žene smatraju najtežim. Pa, ako želite da ispustite uzdah olakšanja jer vam je proteklih par meseci bilo veoma naporno, zaslužili ste. Kad smo već pomenuli duboke uzdahe, možete početi da se na njih i navikavate. Od sada pa do porodjaja, verovatno ćete imati osećaj da jednostavno ne možete da raširite svoja pluća koliko biste želeli. I za ovo postoji dobar razlog - tu je još neko ko zauzima malo prostora i svi su izgledi da će tu ostati još izvesno vreme.

Krenite u nabavku

Od dvanaeste nedelje trudnoće taj stalni osećej mučnine i umora bi trebao početi da nestaje. Možete primetiti da vam se apetit vraća, a pomisao na jedenje nije više u trenutku odbojno. Uobičajeno je za trudnice da imaju skoro neutaživ apetit za određenom hranom, čak i onom koja im se nikada ranije nije mnogo dopadala. Često je sama tekstura namirnice ta za kojom se žudi, a ne ukus. Hrskavo sirovo povrće, glatkoća jogurta i sl. imaju neku svoju privlačnost. Imajte zalihu vaših omiljenih namirnica pri ruci, ali imajte na umu i zdravu trudničku ishranu.

12 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Koža oko vaših bradavica može postajati tamnija, a primećujete i pečate tamnije pigmentacije na licu. Možete čak primetiti i stvaranje tamne vertikalne linije koja se proteže od pupka do vrha pubične oblasti. To je posledica delovanja hormona i nestaće nakon porodjaja.
 • Povećana količina krvi u vašem telu može učiniti da imate taj trudnički "sjaj" o kome svi govore. One dosadne bubuljice koje su vas opsedale poslednjih nekoliko nedelja se verovatno smiruju, praveći prostor za čistiji ten. Napokon!
 • Od 12. nedelje pa nadalje više nećete morati tako često da trčite u toalet. Vaša materica se podiže iz karlice, tako da vaša bešika sada ima više mesta i može da primi više od nekoliko mililitara urina. Možda ćete čak biti u mogućnosti da osetite vrh vaše materice kako štrči nagore od vrha pubične kosti. Najbolje može da se oseti kada sa punom bešikom ležite na krevetu.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Od ove nedelje biste mogli da se osećate gotovo euforično. Energija počinje da vam se vraća i vi ste sve više ona stara. Mnoge žene kažu da imaju osećaj kako žele da iskoče iz sopstvene kože, prosto zato što su se podsetile kako je dobar osećaj ne biti tako gadljiva sve vreme.
 • Možda ćete primetiti da ste od 12. nedelje nekako opušteniji. Rizik od pobačaja je značajno smanjen i mnogi parovi osećaju da je ovo idealno vreme da saopšte drugima da čekaju bebu.
 • Možda ćete i dalje biti plačljivi i osetljiviji nego obično. Kolica, druge trudnice, bebe, pa čak i mekane pufnaste životinjice mogu biti dovoljni da počnete da ronite suze. Ugasite televizor ako su vam one reklame za pelene malo previše za podneti.

Dragi, tako si sexy!

Jedna od iznenadjujućih promena u ovo vreme je ta da vam je partner seksualno privlačniji nego zadnjih nedelja. Aktivnost u spavaćoj sobi vam je verovatno bila poslednja stvar na umu, ali se vaš libido, koji je neko vreme bio u hibernaciji, iznenada vraća i to s namerom da vam se osveti. To je zato što ste dobili više energije nego što ste je neko vreme imali, a tu je i dodatno snabdevanje vaših genitalija krvlju. Hvala estrogenu!

Potpuno je bezbedno nastaviti sa seksualnim aktivnostima tokom trudnoće, osim ako ste u riziku od prevremenog porodjaja, ili su membrane pukle. U stvari, mnoge žene kažu da se nikada nisu osećale tako senzualno, imale veći libido ili uživale u seksu kao tokom trudnoće. Druge žene su zabrinute da bi beba mogla biti na neki način povredjena. Ali ne brinite. Vaša beba je dobro zaštićena debelim čepom od sluzokože koja prekriva vaš grlić materice, a plodova voda (amnionska tečnost) se ponaša kao amortizer koji ublažava silinu penetracije. Čak su i bebine oči zatvorene, barem negde do sedmog meseca.

Vaša beba u 12. nedelji trudnoće

 • Vaša beba je duplo veća no što je bila pre samo 3 nedelje i sada je veličine zrele šljive - oko 5-6,5 cm.
 • Vaša beba je u konstantnom pokretu, šutira, isteže se i okreće. Ali zbog toga što je još jako mala, a vaša materica je tek pri vrhu karlice, nećete moći da osetite njene pokrete. Kako vaša beba bude rasla i vršila pritisak na zid vaše materice, jasno ćete moći da osetite njene pokrete.
 • Ove nedelje bebina koštana srž počinje da proizvodi sopstvena bela krvna zrnca. Ove ćelije za borbu protiv infekcija će joj pomagati da ostane zdrava.
 • Period između 12 i 18 nedelje je kritični period za razvoj bebinog mozga. Izbegavajte alkohol, duvan ili drogu jer mogu ostaviti dugoročne posledice na vašu bebu. Takođe, bebina hipofiza počinje da radi i proizvodi hormone.
 • Posteljica (placenta) filtrira kiseonik i hranljive materije kako bi pomogla bebi da raste.
 • Ove nedelje beba može da sisa svoj palac. Zar to nije preslatko? Njeni očni kapci će potpuno prekriti njene oči kako bi ih zaštitile.
 • Bebina creva počinju da se grče i opuštaju kako bi se dobro izvežbala za proces varenja hrane kada se beba bude rodila. Bebina prva stolica se naziva mekonijum i služi kao veoma važan znak. Ipak, moraćete da sačekate kako biste otkrili šta je to.

Saveti za ovu nedelju

- Izbegavajte aktivnosti koje bi mogle da smanje priliv kiseonika vašoj bebi. Ronjenje, planinarenje, putovanja u oblasti na većim nadmorskim visinama su rizična i najbolje ih je izbegavati dok se ne porodite.

- Upoznajte namirnice od kojih bi vaša beba mogla da se razboli. Listerija se dobija preko hrane i veoma je rizična za trudnice i njihove bebe. U namirnice koje treba izbegavati spadaju mekani sirevi, sirovi morski plodovi i suši, paštete, gotove salate i suhomesnati proizvodi. Sirovo meso je takođe opasno i morate strogo voditi računa o higijeni u kuhinji i pri obradi namirnica.

Idemo u 13. nedelju

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Vežbe za posebna stanja

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više