• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 13. nedelja

13. Nedelja Trudnoće

Kada nastupi 13. nedelja trudnoće vi već ubrzano privodite kraju svoj prvi trimestar. Sada se, nadajmo se, osećate malo bolje nego ranije i počinjete da razmišljate da trudnoća nekako i nije tako loša. Do sada ste verovatno imali barem jedan antenatalni pregled i čuli otkucaje bebinog srca. Kada vam zdravstveni radnik govori o vašoj bebi, vi tako dobijate i potvrdu da je vaša trudnoća sušta realnost.

Možda ste do 13. nedelje obavili i ultrazvučni pregled, naročito ako vam preti opasnost od pobačaja. Ženama koje su se osećale ambivalentno u vezi začeća ili je vest o trudnoći za njih bila šok, ovaj prvi ultrazvuk može da im promeni život. Postojanje bebe je sada više nego očigledno, a snimak ultrazvuka postaje vizuelni podsetnik da će život kakav su dosada poznavale biti promenjen.

Pogled na druge trudnice u čekaonici može učiniti da se osećate kao deo odabranog društva, onog za koji je potrebna posebna ulaznica. Mnoge žene uživaju u ovom osećaju međusobnog jedinstva. S druge strane, nekima može ostaviti neki neodređeni osećaj zabrinutosti da li zaista čine pravu stvar. Može vam se učiniti da sve druge trudnice imaju mnogo više samopouzdanja i izgledaju opuštenije nego vi sami. Ne brinite ako ne možete da potpuno shvatite kako ste dospeli tu gde ste. Svaka od vas očekuje slične razloge, iako će svaka imati svoju sopstvenu priču. Ovakve nedoumice su potpuno, sasvim, 100 posto normalne.

13 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Onaj osećaj lenjosti vaših creva je i dalje neželjeni gost. Mnoge trudnice primećuju da više misle na svoje navike u kupatilu no što bi zaista želele. Krivac za to je progesteron, hormon koji veoma dobro opušta mišićna vlakna. Vlakna u velikim količinama, voda, vežbanje, sveži voćni sokovi naročito od narandže i suvih šljiva, kao i žitarice od celog zrna i integralne žitarice, pomažu da se olakša konstipacija.
 • Vaša materica je sada veličine grejpfruta i isto tako puna. Sve više ćete imati osećaj težine kada sednete ili na kraju dana.
 • Moguće je da izgledate drugačije u predelu stomaka. Više zaokrugljeno, s manje definisanim strukom i manjim ispupčenjem oko pupka. Još nema neke potrebe za revolucionarnom promenom vaše garderobe, možda samo da bude malo mekša.
 • Ako ste ranije rađali, verovatno ćete primetiti da "pokazujete" ranije nego što je to bilo u vašoj prvoj trudnoći. Mišići i ligamenti koji podupiru vaš abdomen su labaviji i bili su istegnuti ranije. Zimsko vreme, sa svom svojom glomaznom zimskom odećem, može biti idealno za prikrivanje uvećanog stomaka. Naravno, to je samo ukoliko želite da sačuvate tajnu još neko vreme.
 • Ako i dalje osećate mučnine, možda ćete otkriti da je 5-6 manjih obroka dnevno bolje nego ograničiti se na standardna 3 obroka. Probajte da ne čekate previše pre nego što jedete i trudite se da održavate jednak nivo šećera u krvi. Postoji istraživanje koje potkrepljuje činjenicu da žene koje nose dečake imaju tendenciju da jedu više nego u slučaju da nose devojčicu.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Do 13. nedelje većina trudnica oseća da su se navikle na činjenicu da su trudne. Stomak im ne otežava uobičajene pokrete, a ta užasavajuća trka u toalet se smirila, bar za neko vreme. Možda ćete se ove nedelje osećati smirenije i spokojnije, spremniji da prihvatite stvari koje dolaze.
 • Ako se osećate malo energičnije, razmislite o negovanju svog odnosa sa partnerom. Moguće je da ste u poslednje vreme više vremena provodili gledajući u WC šolju nego u njega. Tužno, ali istinito. Izdvojite vreme da se malo zabavite zajedno i pokušajte da razgovarate o nečemu drugom nego samo o tome kako se osećate. I njemu je potrebno da ga neko sasluša.
 • Čini se da su vaše dojke potpuno okupirale vaše grudi, što će reći da vam donose i nešto neželjene pažnje. Pokušaji da ih sakrijete ispod komotne odeće daju samo delimične rezultate. Činjenica u vezi trudnoće je da dojke moraju da se pripreme za dojenje i promene svoj uobičajeni izgled zbog uspešne laktacije. Naviknite se na poglede.

Vaša beba u 13. nedelji trudnoće

 • I dalje smo u fazi koštunjičavog voća i vaša beba je sad u kategoriji breskvi. Tako je, sada je otprilike veličine zrele breskve i verovatno je isto tako maljava u ovoj fazi razvoja. Fine dlačice koje prekrivaju bebino telo služe da zaštite njenu kožu dok pliva unaokolo u svoj toj tečnosti.
 • Od ove nedelje vaša beba priprema svoje glasne žice. Jedan od najdivnijih zvukova koji ćete ikad čuti je bebin prvi plač, uz mešavinu olakšanja i čežnje da je smirite. Naravno, biće trenutaka kada ćete poželeti da te glasne žice nisu radile baš toliko dobro. Dobrodošli u svet roditeljstva.
 • Veze između bebinog mozga, mišića i nerava su se do sada formirale. Sada je sposobna da se slobodno pokreće i koristi svoje mišiće kako bi dospela u raznorazne položaje.

Saveti za ovu nedelju

 • Neka vam uvek pri ruci bude dovoljno maramica. Od 13. nedelje moguć je zapušen nos (nazalna kongestija), a da to nije zbog kijavice. Krvarenja iz nosa i zapušene uši takođe mogu biti česti simptomi. Sve je to zbog povećanog dotoka krvi u sluzokožu.
 • Nemojte misliti kako ste sada u stanju da jedete "za dvoje". Kasnije ćete platiti ceh za takvo razmišljanje, kada bude bilo zaista teško osloboditi se suvišnih kilograma dobijenih u trudnoći. Idealno bi bilo da se u trudnoći dobije izmedju 10-12 kilograma. Zapamtite, treba prvenstveno voditi računa o kvalitetu, a manje o kvantitetu hrane koju  jedete. Nemojte sebi uskraćivati povremena zadovoljstva, samo vodite računa šta stavljate u usta.
 • Vreme je da se potraži odeća za trudnice. Ako vam je budžet ograničen, razmislite da pozajmite od nekog ko ima bebu. Polovna garderoba za trudnice (second hand) je obično u odličnom stanju jer nije nošena toliko dugo da pokaže mnogo habanja.

Idemo u 14. nedelju ... Spremite se za početak drugog trimestra.

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Istezanje ramenog pojasa

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više