• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 17. nedelja

17. Nedelja Trudnoće - Ultrazvukom se već može odrediti pol deteta

Već je 17. nedelja trudnoće i vaš centar ravnoteže se menja. Održavanje pravilnog položaja tela će vam pomoći da izbegnete bolove u ledjima i nepotrebno naprezanje mišića. Ako već morate da podižete nešto teško, onda savijte malo noge u kolenima i upotrebite one velike kvadricepse u butinama.

Kod nekih žena bol koji izaziva išijadični nerv predstavlja veliki problem. Ovaj nerv polazi od kičme i pruža se celom dužinom svake noge. Kada težina materice i bebe počne da vrši pritisak na ovaj nerv, mogu se osetiti probadanja kao iglom ili oštar bol u zadnjici ili nogama. Ako do ovoga dođe, probajte da prebacite težinu svog tela (zauzmite drugi položaj) i za spavanje koristite onoliko jastuka koliko vam prija. Pritisak na išijadični nerv se može ublažiti ako spavate na boku, tako da vam gornja noga bude savijena u kolenu i ispod nje jastuk kao potpora. Izbegavajte da stavljate jastuke iza kolena ili dugotrajno ležanje u istom položaju. To može dovesti do nakupljanja krvi i povećati rizik od ugrušaka. Kada sedite, podignite noge na neku hoklicu.

Oko 17. nedelje trudnoće neke žene imaju potrebu da nose pojas za trudnice koji pruža potporu stomaku. Nemojte se smejati! Ovakve specijalne vrste donjeg veša mogu da priušte mnogo udobnosti. Niko sem vas (i možda vašeg partnera) ne mora da zna.

Ako imate mališana koji stalno traži da ga nosite, podstaknite ga da vam se popne u krilo dok sedite, pa ga onda mazite. Kada izlazite s detetom ponesite i kolica, ili planirajte vreme za izlaske kada je vaš partner slobodan. Pilates, joga, vodeni aerobik i fizioterapija mogu pomoći da se ojačaju mišići koji drže kičmu u pravilnom položaju.

17 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Zbog povećane snabdevenosti krvlju možete se osećati vruće i zajapureno, čak i usred zime. Trenutno niste najpogodnija osoba koja treba da rukuje klimom u stanu. Pogledajte svoje dlanove i vidite koliko je krv blizu površine kože. Ne uzbuđujte se ako vam se zacrvene dlanovi, a znate da ste trudni. Čak iako se trudnoća još na vama ne vidi, crvene linije dlanova su jedan od znakova trudnoće, a ne znak da ste odjednom postali ekspert za hiromantiju.
 • Možda ćete primetiti da su vam vene na nogama postale vidljivije i da vas noge bole nakon dugog stajanja. Ako vam ovo nije prva trudnoća, gojazni ste ili ste imali takve slučajeve u porodici, možete imati veću sklonost proširenim venama. Pojedine žene će morati da nose kompresivne čarape da potpomognu cirkulaciju u nogama. Kada ležite trudite se da vam noge budu izdignute i sednite kad god možete.
 • Vaša kosa može izgledati kao sa neke reklame za šampon. Kosa obično ima svoje faze rasta i opadanja, ali tokom trudnoće nema toliko opadanja. Otuda vam ti blistavi uvojci.
 • U 17. nedelji trudnoće vaši nokti mogu izgledati pomalo neobično. Mnoge trudnice primećuju da im nokti postaju krti, slabi i lomljivi. Lak ili učvršćivač za nokte neće naškoditi ni vama ni bebi, samo ih upotrebljavajte u dobro provetrenom prostoru da ne bi udisali isparenja.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Kada ste u 17. nedelji trudnoće, javlja se jedan čudan tranzicioni period. Vi možda još ne izgledate kao da ste trudni, ali vaša svakodnevna odeća postaje suviše tesna i vi više ne možete da jednostavno zgrabite bilo šta od vaše garderobe. Ako vam je nešto taman oko stomaka, možda nije oko grudi. Oblačenje postaje sve teže. Možete se naći na ivici suza pokušavajući da odlučite šta da obučete i šta vam odgovara. Krenite u kupovinu! Nema kraja lekovitom dejstvu jedne male šoping terapije.
 • Ove nedelje ćete se možda osećati pomalo uplašeno i posumnjati u svoju odluku da postanete majka. Možete sumnjati u sopstvene sposobnosti, pitati se da li je vaš partner "onaj pravi" za ulogu oca vaše bebe, podsetiti se sopstvenog odgoja i čak se zapitati da li ste uopšte sposobni za podizanje deteta. Ove, inače potpuno normalne sumnje mogu preplaviti vaš um, najverovatnije u neke sitne sate kada niste baš najracionalniji. Razgovarajte o tome sa partnerom i budite strpljivi jer ovo su brige skoro svake trudnice.
 • Ako ste oduvek bili samostalni, ovaj period može biti pun izazova. Možete doći u fazu kada morate od partnera zatražiti pomoć da nešto uradite. To ne znači da ste postali zavisni ili manje sposobni - trudnoća je stanje koje se na mnogo načina "deli", a on će verovatno uživati u mogućnosti da oseća da na neki način doprinosi.

Vaša beba u 17. nedelji trudnoće

 • Vaša beba tako brzo raste. U samo poslednje dve nedelje udvostručila je svoju težinu, a dužina od glave do kraja kičme iznosi oko 13 centimetara.
 • Vaša beba je još izuzetno mršava, koža joj je tesno zategnuta preko njenog majušnog tela. Krvni sudovi koji bebu snabdevaju krvlju bogatu kiseonikom, mogu da se vide kroz providnu kožu. Ako izmerite svoje otkucaje srca (opipate unutrašnji deo ručnog zgloba sa strane palca) i pomnožite sa dva, dobićete predstavu o broju otkucaja srca vaše bebe.
 • Vaša beba ima noge koje izgledaju skoro nesrazmerno ostatku tela. Duže su od njenih ruku i savijene su u kolenima i gležnjevima. Kalcijum je počeo da se deponuje u njenim malenim kostima, pa vi nastavite da u ishrani koristite mlečne proizvode.
 • U ovoj fazi na ultrazvuku je već očigledno kog pola je vaša beba. Ako je devojčica, njeni jajnici će sadržati sve jajne ćelije koje će imati za života - njih oko 3 miliona. Ako je dečak, njegovi testisi su još uvek smešteni visoko u abdomenu. Sićušne bradavice polako postaju vidljive na bebinim grudima.
 • Prvi bebini zubići su se formirali u njenim desnima i imaće važnu ulogu u oralnom razvoju. Male količine fluorida koje unosite sa pijaćom vodom pomažu u stvaranju jake zubne gleđi ovih i kasnije stalnih zuba.
 • Vaša beba može da zeva, proteže se i pravi grimase. Još uvek mnogo spava, ali imaće periode kada će samo želeti da mrda i vežba svoje mišiće.
 • Sada se formiraju otisci prstiju vaše bebe. Ne postoje dve osobe sa identičnim otiscima i ovo je jedno od zaista jedinstvenih obeležja koja izdvajaju vašu bebu od svih ostalih.

Saveti za ovu nedelju

 • Ako ste duže vreme sedeli, trudite se da ne ustajete previše naglo. Pri naglom ustajanju iz ležećeg položaja dolazi do pada krvnog pritiska, što može izazvati nesvesticu. Postepeno se podižite kako bi svom organizmu dali vremena da se prilagodi.
 • Ako nosite naočare za korekciju vida, prekontrolišite vid kod oftamologa. Možda ćete otkriti da vam trebaju nove naočare. Ako uglavnom koristite kontaktna sočiva, možda čak otkrijete da vam nisu više tako udobna kao ranije. Ovakve promene u vezi očiju su uobičajene u trudnoći, mada se često rešavaju posle porođaja.
 • Pripazite na higijenu ukoliko ste skloni osipima. Oblast prepona, ispod dojki i pazuha trpeće efekte trenja i toplote. Tuširajte se koliko god je često potrebno i često menjajte donji veš. Pamuk je uvek preporučljiv jer omogućava koži da diše i ima bolju moć upijanja.
 • Kada noću legnete, budite mirni i probajte da se skoncentrišete na ono što se dešava u vašem stomaku. Možda ćete biti u mogućnosti da osetite prve treptaje pokreta vaše bebe, ali ne brinite i ako ne osetite ništa. 18. nedelja je period kada se najčešće to prvi put dešava ako nosite prvu bebu.

Sledi 18. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Dinamično istezanje

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više