• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 18. nedelja

18. Nedelja Trudnoće: Prvi pokreti bebe u stomaku?

18. nedelja trudnoće bi trebala za vas da bude veoma uzbudljiva. Verovatno ste već otkrili da svako novo žiganje i drugi simptomi donose sobom i podsećanje na to da ćete dobiti bebu. Ali, od svih znakova trudnoće, nijedan nije toliko uverljiv do momenta kada osetite da se vaša beba pomera. To se obično događa oko 18. nedelje trudnicama kojima je ovo prva trudnoća, a nešto ranije onima koje su već rađale.

Sve do sada, plodova voda se ponašala kao upijač bebinih pokreta, a nervni završeci u zidovima vaše materice nisu bili u direktnom dodiru sa bebom jer je bila veoma mala. Sada, kada je vaša beba dovoljno velika da stimuliše nerve u materici, vaš mozak će registrovati da se nešto pomera tamo dole.

"Da li ja to osećam svoju bebu?"

Teško je tačno opisati kako ćete vi doživeti osećaj prvih pokreta bebe. Mnoge trudnice ih opisuju kao lake treptaje leptirića u stomaku. Druge ih opisuju kao kretanje gasova u crevima, mada manje bolno. Verovatno ćete otkriti da jasnije osećate bebine pokrete dok ležite ili mirno sedite i kad vam ništa ne odvraća pažnju. Nemoguće je ne osmehnuti se kada ih prvi put osetite, to je jedan od onih momenata pozitivne afirmacije.

Ipak zapamtite da će svaka beba razviti sopstveni redosled pokreta i svaka trudnica će imati sopstveni doživljaj pokreta svoje bebe. Sasvim je uobičajeno da se u prvim danima od početka osećaja pokreta bude nesigurna i pitati se da li je sve to samo vaša mašta. Budite strpljivi i sačekajte. Uskoro više nećete imati sumnje da je to što osećate vaša beba.

18 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • U 18. nedelji trudnoće trebalo bi da možete da osetite vrh vaše materice između pubične kosti i pupka. Osetićete ga kao čvrstu izbočinu koja se ne povlači kada je lagano pritisnete na dole. Kada budete išli na zakazane preglede, vaš ginekolog će svaki put proveriti veličinu vaše materice. To je idealan način za merenje rasta vaše bebe i upoređivanje njene veličine prema terminima.
 • Vaša materica je otprilike veličine dinje, pa nije čudo što imate osećaj punoće i težine u predelu karlice. Kada se sledeći put nađete u piljari, uzmite u ruke dinju i osetite njenu težinu. Imate pravo da se na kraju dana osećate pomalo iscrpljeno.
 • Ako ste poprilično dobili na težini, mogu početi da vam se stvaraju strije. Mnoge trudnice dobiju strije tokom trudnoće i ne može se mnogo učiniti da se one izbegnu. Jedan od faktora rizika je preterano debljanje, ali i nasledni faktor i starosna dob majke. Krema za strije može da se maže na stomak svakodnevno, ali izbegavajte da trošite previše novca na kreme za koje se tvrdi kako sprečavaju nastanak strija - obično ne deluju.
 • Mislite da vaš partner glasno hrče? Možda bi trebalo da ponovo razmislite. Ovo je vreme kada mnoge trudnice (na sopstveni užas) počinju da hrču. Za to okrivite zapušenost nosne duplje. Može vam pomoći spavanje na više jastuka, kao i ležanje na boku. Sprej za nos (fiziološki rastvor) takođe može pomoći. Sprejevi pomažu da se razrerdi nazalni sekret i ovlaže suve nozdrve.
 • A šta je s hranom? Ovog meseca bi zaista mogli otkriti da vam se apetit povećao. Dosad je vaša beba brzo rasla, ali će u sledećih par nedelja njen rast usporiti. Napunite frižider i ostavu zdravim namirnicama koje će koristiti i vama i bebi. Birajte namirnice koje imaju mali glikemijski indeks (GI) jer se one duže vare i držaće vas sitim duže vreme.
 • Vaše srce sada naporno radi pumpajući krv. Cirkulacija se toliko povećala da srce sada mora da radi gotovo 50% jače pumpajući krv kroz telo. Ako još uvek pušite, učinite sebi i bebi veliku uslugu i ostavite cigarete.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Ako se dosad i niste osećali bog zna kako u vezi vaše trudnoće, ove nedelje biste se mogli početi osećati malo sjajnije. Verovatno ćete početi da osećate prve od mnogih bebinih pokreta i imati osećaj da je vaša trudnoća zaista stvarna.
 • Možda ćete poželeti da vest o prvim pokretima bebe sačuvate za sebe barem za sada. Mnoge trudnice osećaju neku tihu, tajnu vezu sa svojom bebom koju žele da zadrže za sebe. Sve je to OK, mada bi o tome mogli da obavestite i svog partnera, tek da budete fer.
 • Ako vam je porodjaj ranije predstavljao događaj u nekoj daljoj budućnosti, ove nedelje vam se možda neće činiti tako dalekim. Vaš rastući stomak i pokreti bebe u kombinaciji vam obezbeđuju konstantni podsetnik da će jednom vaša beba morati da iziađe. Dajte sebi vremena da razmislite o tome na koji način želite da se odvija vaš porođaj i šta možete da učinite da se osetite aktivno uključeni u porodjajni plan.

Vaša beba u 18. nedelji trudnoće

 • U vašoj materici već postaje pomalo tesno. U njoj treba da se smeste beba, plodova voda, posteljica i pupčana vrpca. Da ne pominjemo dodatni prostor koji beba zauzima dok se okreće, proteže i šutira. Srećom, vaša materica je jedinstvenog dizajna koji joj omogućava da se višestruko proširi u odnosu na svoju prvobitnu veličinu.
 • Ove nedelje vaša beba bi mogla da sisa svoj palac. Ultrazvučni snimci napravljeni u 18. nedelji pokazuju da su mnoge bebe dosad pronašle svoj majušni palac i ne žele da ga ispuste.
 • Bebine kosti očvršćavaju i sve manje liče na hrskavicu. Pripazite na svoj unos kalcijuma i pobrinite se da uzimate dovoljno mlečnih proizvoda. Čak iako niste osoba koja rado pije mleko, bacite se malo na sir, jogurt, sladoled, ribu sa jestivim kostima, bademe. Zeleno lisnato povrće takođe sadrži kalcijum.

Saveti za ovu nedelju

 • Još uvek vam prija da malo popijete? Zarad vašeg i zdravlja vaše bebe, odreknite se alkohola. Ne postoji bezbedna količina alkohola za trudnice i jedini 100% siguran način je potpuna apstinencija. Pređite na voćne sokove, bezalkoholna pića, mineralnu ili samo običnu vodu u koju ćete iscediti malo limuna.
 • Ako to niste dosad uradili, zakažite ultrazvučni pregled. Većina žena to obavi između 18. i 20. nedelje trudnoće i to uglavnom 2D ultrazvukom. Neka to bude vreme kada i vaš partner može da dođe, da ne biste bili sami. Pri zakazivanju proverite i da li treba da ponesete svoj CD za snimke - ne želite biti zatečeni nespremni.
 • Počnite da pravite spisak pitanja za vašeg lekara. U trudnoći je često pravi problem setiti se mnogih stvari. Nosite sa sobom beležnicu u koju ćete upisivati svako pitanje koje vam padne na pamet. Sve što potom treba da uradite je da se SETITE da je ponesete sa sobom kada odete na pregled.

Spremite se za 19. nedelju

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Istezanje u sedećem položaju

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više