• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 19. nedelja

19. Nedelja Trudnoće (Ne zaboravite Ultrazvuk!)

Došla je i 19. nedelja i već ste skoro na polovini vaše trudnoće. Desile su se velike promene i kod vas i kod vaše bebe u ovih 16 nedelja od kako ste začeli. Doduše, kod nekih trudnica još uvek nikome nije očgledno da su trudne, osim njima samima. Zategnuti abdominalni mišići mogu da sakriju uvećanu matericu ili, višak kilograma oko struka žene može da zkamuflira trudnoću. Ako želite da vest o trudnoći sačuvate za sebe, pažljivim odabirom garderobe još uvek može biti moguće prikriti stomak, naročito u hladnijem periodu.

U ljudskoj prirodi je da sebe poredimo sa drugima, naročito kad se radi o trudnicama i poređenju veličine stomaka. Nemojte da se osećate razočarano ako još uvek imate samo malu "grudvicu" koja je možda očigledna samo vama. Svaka žena drugačije nosi svoju trudnoću. Nije moguće proceniti veličinu, opšte stanje ili pol bebe samo na osnovu izgleda vašeg stomaka, uprkos onome što kaže vaša svekrva ili komšiluk.

Vreme je da počnete da mislite o sobi za bebu. Nije prerano početi praviti planove o ovome i o drugim praktičnim pitanjima kako smestiti još jednu malu osobu u vaš dom. Najbezbednije mesto u kome će beba spavati je njen krevetac, smešten pored kreveta roditelja tokom prvih 12 meseci. Možda ćete poželeti i da počnete sa kupovinom odeće za bebu i nameštaja za bebinu sobu sada, kada vam se energija povratila i ima još dovoljno vremena za pažljiv odabir. Ako je problem novac, razmislite o kupovini polovne robe, pozajmite ili, ako možete, nešto i sami napravite. Možda imate poznanike koji će vam rado pozajmiti svoju bebi opremu ako ne želite da kupujete sve novo. U svakom slučaju, ako planirate više dece, isplati se ulaganje u opremu za prvo dete koju ćete potom koristiti i za vašu ostalu decu.

19 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Možete primetiti da ostajete bez daha i da niste više tako izdržljivi kao pre. Vaš cirkulatorni sistem veoma naporno radi na pumpanju krvi kroz vaše telo i kroz pupčanu vrpcu do vaše bebe. Obezbedite sebi ishranu bogatu gvožđem i vitaminom C. To znači crveno meso, zeleno lisnato povrće, sveže voće i kvalitetne žitarice.
 • Možda ćete se lakše znojiti kao rezultat blago povećane telesne temperature. Vaši unutrašnji "grejači" rade 24 sata dnevno što znači da verovatno nećete želeti da imate na sebi onoliko slojeva odeće kao svi ostali. Tuširajte se onoliko često koliko osećate da vam je potrebno. Izbegavajte da sintetička vlakna budu u dodiru sa vašom kožom i izbegavajte pregrejavanje. Možda osetite i potrebu da spavate sa uključenom klimom ili ventilatorom.
 • Pazite se urinarnih infekcija. Ženska uretra je relativno kratka i bakterijama je lako da pronađu put do bešike. Zapamtite da u toaletu treba da se brišete od napred ka pozadi nakon mokrenja, pre i posle seksa. Pijte dosta tečnosti i ne odlažite odlazak u toalet kada osetite potrebu. Pobrinite se da potpuno ispraznite bešiku i ne žurite.
 • Vaša materica je skoro u nivou pupka, pa možete da se pozdravite sa vašim strukom. Ne budite previše ožalošćeni, vratiće se ponovo.
 • Gorušica bi mogla da vas prati ove nedelje. Glatka mišićna vlakna želuca su pod uticajem vaših trudničkih hormona. Zbog toga sadržaj vašeg želuca može lako da se vrati nazad u jednjak. Možete imati osećaj žarenja nakon obroka, naročito ako ste jeli dosta začinjenu hranu. Stanje može olakšati nezačinjena hrana i izbegavanje namirnica koje su teške za varenje. Kada spavate, izdignite gornji deo tela na par jastuka i proverite sa lekarom da li možete da uzimate neke lekove za regulisanje kiseline.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Možete biti veoma zaokupljeni čekanjem da se vaša beba pokrene. Verovatno ste već bili osetili neko meškoljenje i bili veoma uzbuđeni zbog toga. Sa rukom na stomaku iščekivaćete ta mala treperenja da vas uvere da je sve u najboljem redu. Samo, ne očekujte da i vaš partner bude u stanju da to oseti kada ga zamolite, bebe su poznate po tome da ne sarađuju kada to nama odgovara.
 • Moguće je da ćete biti jako fokusirani na bebu i ne previše zanteresovani za druge osobe. Na ovaj način priroda pomaže majkama da odrede svoje prioritete i urade ono što je bitno, a da ignorišu ono što i nije toliko važno. Nemojte misliti da više nikada nećete moći da razmišljate o bilo čemu drugom sem vaše bebe, mnoge stvari će se same rešiti.
 • Ako ste skloni depresiji ili ste ranije imali poremećaj mentalnog zdravlja, ovo za vas može biti jako stresan period. Zato je veoma važno da imate stručnu osobu kojoj se možete obratiti. Nemojte ćutati ako se ne osećate dobro i potražite pomoć.

Vaša beba u 19. nedelji trudnoće

 • Beba sada ima tek nešto više od 14 centimetara, sa kožom toliko providnom da se njene vene jasno vide. Još je suviše rano za stvaranje masti, mada ove nedelje počinje da se proizvodi poseban tip supstance poznate kao braon mast (smeđa mast). Ovo je jedinstveno za bebe i štiti njihove vitalne organe od ekstremnih temperatura nakon porodjaja.
 • Vernix caseosa, supstanca bele boje nalik na mast ili sir, prekriva kožu bebe. Prevremeno rođene bebe još uvek mogu biti prekrivene vernix-om, ali što je termin porođaja bliži, tako vernix počinje da se gubi.
 • Bebini bubrezi su u funkciji. Proizvode urin koji čini značajan procenat plodove vode. Ako ove nedelje idete na ultrazvuk, biće moguće videti njene bubrege.
 • Vaša beba dobija više kose na glavici i više dlačica po telu. Prerano rodjene bebe mogu biti prekrivene finom dlakom, naročito po ledjima i nadlakticama. Neke bebe se rađaju ćelave i tako ostaju mesecima, dok druge imaju bujnu gustu kosu. Sve je individualno i razlikuje se od bebe do bebe.
 • Vaša beba provodi mnogo vremena spavajući. Tako se stvara i čuva dragocena energija potrebna za njen razvoj. Ali počećete da primećujete periode kada je aktivnija i kada ima cikluse kretanja, čak i šutiranja. To je uglavnom kada želite da zaspite ili ste tek otišli u krevet.

Saveti za ovu nedelju

 • Ne zaboravite da zakažete ultrazvuk za ovu ili sledeću nedelju. Pregled ultrazvukom u drugom trimestru se nalčešće radi između 18. i 20. nedelje. Posebno se obraća pažnja na različite aspekte razvoja bebe, uključujući kičmu, mozak, srce, bubrege i druge vitalne organe. Ako želite da saznate pol vaše bebe, ovo je idealan momenat za to. Ako ne želite, onda na vreme recite osobi koja vas pregleda da biste to sačuvali kao iznenađenje.
 • Pričajte vašoj bebi ako to već dosad niste počeli. U 19. nedelji beba može da čuje vas i vaš glas i ovo je pravo vreme da počnete da ćaskate sa njim ili njom. Ako možete uključite i vašeg partnera u razgovor i čekajte da osetite bebin odgovor.
 • Razmislite o tome da radite vežbe otpora sa tegovima. To će vam pomoći u održavanju težine i smanjiti verovatnoću od dobijanja gestacijskog dijabetesa. Ovakve vežbe se mogu raditi i u grupi sa drugim trudnicama uz pomoć profesionalnog trenera.

Sledi 20. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Pravilno držanje kičme

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više