2. Druga nedelja trudnoće

Još uvek nije vreme da se preterano uzbuđujete u vezi vaše trudnoće. Iako druga nedelja trudnoće možda zvuči kao da ste već na pravom putu, potrebno je još malo vremena pre no što bude moguće da vaša beba bude začeta. Ali uz par pravovremenih intervencija i uz malo sreće, vi i vaš partner moći ćete maksimalno da iskoristite šanse za uspešno začeće.

U drugoj nedelji trudnoće, u vašem mozgu i reproduktivnim organima odvijaju se neki suštinski i složeni procesi. Iako ne možete primetiti šta se zapravo događa i možda osetite samo malo žiganje, 2. nedelja trudnoće je početak moguće serije događaja koji vode ka tome da vaša beba postane realnost.

Ovulacija

Svakog meseca jedan od vaša dva jajnika oslobađa jajnu ćeliju. To se događa naizmenično, a kod nekih žena se oslobodi više od jedne jajne ćelije u svakom mesečnom ciklusu. Jajna ćelija se nalazi u omotaču punom tečnosti koji se naziva folikul. Određen hormon "govori" folikulu kada treba da pukne kako bi jajna ćelija dospela u jajovod. Iako više folikula istovremeno svakog meseca započinje proces sazrevanja jajne ćelije, samo će jedan, dominantan, od njih 20-ak uspeti.

Istovremeno, dok su vaši folikuli zauzeti sazrevanjem jajne ćelije, razvija se sluzokoža materice. Estrogen se oslobađa iz ćelija u folikulu i to pomaže da se pokrene proces pripreme vaše materice za prijem oplođene jajne ćelije.

Ako ne dođe do oplodnje vaše jajne ćelije spermatozoidom vašeg partnera, zadebljana i prokrvljena obloga unutrašnjosti materice (endometrijum) više neće biti potrebna i u narednom periodu će se oljuštiti i biti izbačena iz organizma. To se obično događa dve nedelje posle ovulacije.

Kada ovuliram?

Kod većine žena ciklusi traju 28-32 dana, mada se par dana više-manje i dalje smatra normalnim rasponom. Do ovulacije dolazi oko 14-og dana od početka menstrualnog ciklusa. Kod žena sa ciklusom dužim ili kraćim od standardnih 28 dana i vreme ovulacije biće drugačije.

Kako da znam kada ovuliram?

Postoje i neke suptilne spoljne promene kojih ste možda svesni kada ste spremni za ovulaciju.

 • Kod nekih žena se pojačava čulo mirisa ili osetljvost na mirise koje inače ne primećuju.
 • Bol u predelu karlice.
 • Promene u sluzi grlića materice. Ove promene treba da olakšaju spermatozoidima da lakše plivaju uz grlić materice prema jajnoj ćeliji. Može da liči na belance jajeta, ili da bude vodnjikavija nego obično.
 • Kod nekih žena se razvija povećan libido i veća senzualnost prema partneru. Posmatrano na biološkom nivou, to je način na koji priroda podstiče parove na seks u vreme kada je žena najplodnija.
 • Postoje testovi koji analizom urina ili pljuvačke mogu da detektuju hormonalne promene i upozore ženu na ovulaciju. Ovi testovi se mogu kupiti u apotekama.
 • Povećana bazalna telesna temperatura. Kada žena ovulira, njena temperatura se povećava za par stepeni u odnosu na bazalnu. Merenje i beleženje vrednosti temperature u toku par meseci će vam pomoći da utvrdite šablon promena temperature kako biste znali kada ste najplodniji.

Jajna ćelija je sposobna za oplodnju oko 12-24 sata nakon njenog oslobađanja iz folikula. Život spermatozoida je mnogo duži, oko 3-5 dana. To znači da oni mogu da zauzmu položaj i sačekaju par dana, kupujući vreme dok se ne ukaže prilika za uspešnu oplodnju jajne ćelije. Zbog toga, ako pokušavate da ostanete u drugom stanju, vredno je truda planiranje seksualnih aktivnosti par dana pre ili posle ovulacije.

Oplodnja

Oplodnja jajne ćelije se uglavnom dešava u jajovodu (Falopijeva tuba) i to u trećoj nedelji trudnoće. Važno je da zigot (oplođena jajna ćelija) nastavi da se kreće prema materici jer veoma brzo započinje deoba ćelija. Ako ne nastavi kretanje i ostane u jajovodu, stvara se vanmaterična trudnoća koju te mikroskopske cevčice jednostavno ne mogu da prime.

Za bebu je potrebno dvoje

Fascinantna i složena, ovulacija je samo jedna polovina priče kada se radi o pravljenju bebe i dolaska do 2. nedelje trudnoće. Kada vaš partner ejakulira u njegovoj semenoj tečnosti se nalazi oko 100-300 miliona spermatozoida, ali dovoljan je samo jedan da oplodi vašu jajnu ćeliju i tačno od tog trenutka svi ostali spermatozoidi odustaju od daljih pokušaja.

Ne brinite ako niste zatrudneli već u prvom ili nakon više meseci od kada ste počeli da pokušavate. Može biti potrebno vreme da upoznate svoje cikluse i da saznate kada su vam najplodniji dani. Svakog meseca postoji oko 20% šansi da se zatrudni i mnogim parovima je potrebno i do 12 meseci ili više za začeće.

Vaša fizička promena u ovoj nedelji

 • Obratite pažnju na signale da ste ovulirali ili da ćete ubrzo (vidi gore). Vodite evidenciju i beležite datume vaše poslednje menstruacije i kada je počela i završila. Ovulacija se obično dešava negde na polovini između dva menstrualna ciklusa.

Vaše emocionalne promene u ovoj nedelji

 • Možete se osećati nekako više zaljubljivo, imati povećan libido ili jednostavno svog partnera smatrati atraktivnijim nego inače. Nekako, one njegove male iritantne navike kao da vam više neće biti važne. Pa dobro, barem ne ove nedelje.

Vaša beba u ovoj nedelji

U ovoj nedelji vaša beba još nije začeta, iako ste vi zvanično dve nedelje trudni. Ipak, za to postoji mogućnost kada budete ovulirali. Sve genetske informacije vaše bebe sadržane su u jednoj jedinoj ćeliji koja će biti puštena iz jednog od vašh jajnika negde na pola puta između dva vaša ciklusa.

Saveti za ovu nedelju

 • Ostavite cigarete ako pušite. Nikotin utiče na plodnost i umanjuje šanse za začeće.
 • Ako želite da ostanete u drugom stanju, odredite vreme za intimne trenutke i seks sa vašim partnerom. Sa današnjim užurbanim načinom života, možda će vam trebati dobro planiranje i organizacija.
 • Ne zaboravite da treba da počnete sa uzimanjem prenatalnih vitamina koji sadrže i folnu kiselinu. Preporučena doza u ranoj trudnoći je 500 mcg dnevno.

A sada, idemo u 3. nedelju gde ćete zaista imati osećaj da idete u dobrom pravcu.

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Vežbe za posebna stanja

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više