• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 20. nedelja

20. Nedelja Trudnoće

Čestitamo, sada ste i zvanično na polovini vaše trudnoće. Iako je prosečno trajanje gestacije 40 nedelja, još uvek se smatra normalnim porodjaj u periodu od 2 nedelje pre ili posle. Ne polažite sve svoje nade u određeni termin porodjaja kao garanciju da ćete baš tog dana dobiti bebu. Svrha određivanja termina porođaja je da vam to bude vodič za pravljenje planova i ništa više. Ako ste imali neredovan menstrualni ciklus ili niste sigurni kada ste začeli, ultrazvuk vam može dati prilično preciznu procenu zrelosti ploda i gestacije.

Sa 20 nedelja trudnoće uočićete da je vaš hod postao malo drugačiji kako bi što bolje smestili taj dodatni grumenčić u vašem stomaku. To je zato što se vaš centar ravnoteže menja. Obratite pažnju na svoje držanje i prisetite se šta vam je majka govorila: "Ne grbavi se i ispravi ramena!". Prosto je neverovatno koliko još prostora ovo dodaje u vašem prepunom stomaku. Ako je vaš posao vezan za radni sto, počnite da razmišljate o udobnosti vaše stolice. Možda će biti potrebno da podesite visinu sedišta i naslona da bi izbegli nepotrebno naprezanje. Organizujte svoj radni prostor tako da on radi za vas, a ne obrnuto.

"Jaoj, ubiše me ove cipele!"

Postarajte se da nosite udobnu obuću da bi ste bili stabilni pri hodu. Ako ste navikli na visoke štikle, razmislite da se spustite nazad na zemlju u neke ravnije cipele. Mnoge žene tokom drugog tromesečja otkriju da više ne mogu da obuju svoje cipele. Ponovo okrivite te trudničke hormone! U stvari, normalno je da žene posle porođaja trajno promene veličinu obuće i do jedan broj veće.

"Ooh, jel' mogu da ti pipnem stomak?"

Sada možete i da očekujete od drugih ljudi interesovanje i fascinaciju vašom trudnoćom. Mnoge osobe posmatraju trudnice sa pravim blaženstvom i pokazuju iskrenu zainteresovanost za njihov napredak. Neki će automatski hteti da ispruže ruku, dodirnu vaš trbuh i osete bebu. Vaša reakcija na to će potpuno zavisiti od vas. Može vam se učiniti veoma lepim ili pak, s druge strane, kao atak na vaš prostor i privatnost. Normalno je da se osećate zaštitnički nastrojeni prema vašem stomaku i podsvesno želeti da ga "odbranite" od potencijalne opasnosti. Slobodno recite ljudima, na najlepši mogući način naravno, da biste više voleli da ne dodiruju vaš stomak i da se zbog toga osećate neprijatno. U suprotnom, uživajte u svoj pažnji koja vam nesumnjivo sledi.

20 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Ne brinite ako u 20. nedelji trudnoće ultrazvuk pokaže da je posteljica (placenta) nisko postavljena u materici. Iako je posteljica dobro pričvršćena za zid materice, vaša materica će rasti nagore i uvećaće se tako da neće nužno ostati u istom delu.
 • Ove nedelje vaša materica je negde na nivou pupka. Vašeg struka više nema i možete da primetite da je širina vašeg tela od pazuha, pa sve do kukova, potpuno ista. Ako vam ovo nije prvo dete, verovatno će se pokazati još ranije nego kod prvog. Abdominalni mišići su već bili rastegnuti ranije, pa više nisu tako čvrsti kao nekad.
 • Vaše srce pojačava intenzitet rada i ove nedelje je u stanju da ispumpa oko 7 litara krvi u minutu. Zbog uticaja trudničkih hormona krvni sudovi su vam opušteniji, kako bi mogli da omoguće pojačan protok krvi. To znači da bi mogli da primetite da su vam se pojavile proširene vene ili čak hemoroidi. Nemojte biti užasnuti ovim. Nakon porođaja imaju tendenciju da iščeznu i uglavom ne izazivaju probleme.
 • Možete dobiti toplotni osip ispod dojki, ispod pazuha ili između nogu. Vaša telesna temperatura je za par stepeni viša od normalne, pa se verovatno više i znojite. Izbegavajte da nosite donji veš koji nije od pamuka i postarajte se da vam veličina odgovara. Odlučite se za udobnost pre nego na izgled. Blago posipanje pudera od talka može biti od pomoći nakon tuširanja, ali ipak odolite iskušenju da ga upotrebite.
 • Kloazma ili trudnička maska; tamnije pigmentirana koža delova lica javlja se kod oko 50-75% žena u trudnoći, tako da se možete smatrati srećnom ako je nemate. Znana je i pod nazivom maska leptira jer pigmentirani delovi kože često imaju izgled tela leptira preko nosa i oblike krila leptira preko oba obraza. Ove premene na koži najčešće nestanu posle porođaja, ali ako ste zabrinuti zbog svog izgleda, možete probati da ih prikrijete nekom kvalitetnom korektivnom kremom. Izbegavajte izlaganje suncu, nosite šešir i koristite kreme sa visokim faktorom zaštite od sunčevih zraka. UVA i UVB zraci će pogoršati stanje.
 • Ove nedelje možete osetiti vrtoglavicu ili nesvesticu - često iskustvo u drugom i trećem tromesečju. Izbegavajte dugotrajno stajanje i naglo ustajanje iz ležećeg položaja. Dopustite vašem telu da se prilagodi promeni položaja iz horizontalnog u vertikalni.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Ove nedelje ćete možda razmišljati o svom porođaju. Oko 20. nedelje dolazi do izvesnih promena na mentalnom planu, kako vam bude bivalo sve jasnije da će beba jednog dana morati da izađe. Veoma mali procenat žena je istinski prestravljeno porođajem i razvija jaku strepnju od porođaja tokom trudnoće. Ako se ovo vama desi, obavezno popričajte sa lekarom o svojim strepnjama.
 • Ako je ovo nedelja u kojoj ste obavili pregled, moguć je osećaj mnogo veće emotivne povezanosti s bebom nego ranije. Mnoge žene se malo ustručavaju sve dok fetalni skrining ne potvrdi da sve izgleda u redu s bebom. To je potpuno razumljivo. Prvi put videti lice svoje bebe je izuzetna prilika, čak iako je samo preko ekrana.
 • Ako se iznenada nađete u potrebi da potrčite, ili ste u potencijalno rizičnoj situaciji, verovatno ćete primetiti da vam ruka automatski ide na dole da pridrži vaš stomak. Naviknite se na takve male manirizme koji, čini se, zaobilaze centre za razmišljanje u vašem mozgu, kao da vama upravlja automatski pilot. Ima jako dobrih razloga za takvo ponašanje.
 • Da li se vaš partner oseća pomalo isključenim? Pobrinite se da i on pođe sa vama na ultrazvučni pregled i prenatalni test. Iako ste možda stoprocentno fokusirani na bebu, prisetite se da je njegovo dosadašnje iskustvo sa trudnoćom bilo samo preko vaših simptoma. Dajte mu vremena da razvije sopstveni odnos sa bebom i nemojte ga pritiskati i požurivati.

Vaša beba u 20. nedelji trudnoće

 • U 20. nedelji bebino spoljašnje uho je savršeno formirano. Oblikovano je tako da sprovodi zvučne talase u unutrašnje uho gde beba već može da čuje zvukove koji se probijaju kroz vaš trbušni zid. Zato je važno da svakog dana pričate svojoj bebi, kako bi ona naučila da prepozna vaš glas kao poznat kada se bude rodila.
 • Ove nedelje vaša beba je duga oko 16,5 centimetara od vrha glave do trtice. Koža joj je još uvek prekrivena vernix-om, belom masnom supstancom koja štiti bebinu nežnu kožu od isušivanja.
 • Vašu bebu okružuje oko 320 ml amnionske tečnosti (plodove vode). Temperatura tečnosti se održava na nešto malo višem stepenu od vaše unutrašnje temperature. To omogućava da bebi bude toplo.
 • Biće dosta pokreta bebe ove nedelje i vi ćete ih sve više osećati. Ti pokreti nisu toliko jaki da vam izazovu bilo kakvu neudobnost i na divan način vas uveravaju da je s vašom bebom sve u redu.

Saveti za ovu nedelju

 • Ako vas brinu proširene vene, raspitajte se za kompresivne čarape. Mogu vam doneti malo olakšanja ako budete morali duže vreme da provedete na nogama. Podignite noge kad god možete, sednite kad ste u prilici i izbegavajte dugotrajno stajanje.
 • Protiv hemoroida obezbedite ishranu bogatu vlaknima i pijte dosta tečnosti. Jedite voće, povrće, žitarice, mahunarke, pasulj i mekinje. Izbegavajte naprezanje u toaletu, kao i dugotrajno sedenje na WC šolji. Kada osetite potrebu da odete u toalet, nemojte to odlagati. Ignorisanje signala koje nam naše telo šalje može na duge staze dovesti do problema, pa ako imate potrebu, samo idite!
 • Zakažite časove u nekoj školi za trudnice ako do sada niste. Čak i ako vam ovo nije prvo dete, na kursu vam mogu osvežiti znanje, pa razmislite o tome ako mislite da će vam koristiti. Alternativno, idite u biblioteku, provedite nešto vremena on-line na renomiranim sajtovima i nadogradite svoje znanje o trudnoći i rađanju. Isplati se biti informisan i zalagati se za svoje i zdravlje vaše bebe.
 • Pazite na svoja leđa. Izbegavajte podizanje teških predmeta i uvijanje leđa dok podižete. Bolovi u leđeima su česti tokom trudnoće i lakše je izbegavati povredu leđa nego se oporaviti od nje. Ako se osetite pomalo bolnim, probajte neke prirodne lekove. Tople kupke, masaža, topli oblozi i lagane vežbe mogu biti efikasne. Razmislite o odlasku kod fizioterapeuta u slučaju dugotrajnog bola u leđima. Postoje određene vežbe koje možete upražnjavati da ojačate mišiće kičmenog stuba.

Sledi 21. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Dinamično istezanje

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više