• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 23. nedelja

23. Nedelja trudnoće

23. nedelja trudnoće: Imate li neke čudne snove? U drugom tromesečju česta je pojava nekih neverovatnih i živopisnih snova koji mogu da vam se motaju po glavi i tokom sledećeg dana. Možete sanjati da ste u nekim najneverovatnijim situacijama koje nemaju veze sa realnim životom. Vaša beba čak može imati i glavnu ulogu, mada možda ne onakvu kakvom ste se nadali. Nemojte ovo uzimati kao nekakvo upozorenje o onome što će se desiti. Snovi su samo jedan od načina da se oslobodimo viška moždane aktivnosti kojoj smo izloženi tokom dana. Oni su, u izvesnom smislu, nus proizvod naše podsvesti i potrebni su nam da bi se u našem mozgu napravilo mesta za nove informacije u danu koji dolazi.

Grčevi u nogama

Ako se niste zbog snova probudili, onda su možda grčevi u nogama. U 23. nedelji trudnoće česta je pojava grčeva u potkolenicama i listovima. Umesto da se dešavaju u neko relativno pogodno vreme, recimo oko 1 sat popodne, vaš organizam će verovatno odlučiti da je bolje da to bude 12 sati kasnije. Ko zna zbog čega? Ali sve što će vas interesovati je kako da ih se otarasite. Do grčeva dolazi usled kontrakcije u određenom mišiću, izazivajući bol i zategnutost. Ako vas uhvati grč u listu noge, probajte da ispravite nogu, a zatim rukama lagano savijajte nožne prste unazad prema cevanici. Nakon par puta ponavljanja, mišić će se opustiti i dovesti u normalan položaj.

Ponekad su grčevi rezultat premalo kalcijuma ili magnezijuma u ishrani, ili veoma nizak nivo soli. Pobrinite se da pijete dovoljno vode i radite neke vežbe istezanja pred spavanje.

23 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Vaš stomačić polako napreduje na gore i sada je vidljivo iznad pupka. Možda imate osećaj kao da je naglo "iskočio" i da postaje sve teže sakriti vašu trudnoću. Počećete da primećujete kako vas ljudi pogledaju dvaput, pitajući se da li ste u drugom stanju ili vas čak pitati da li ste trudni.
 • Možda vas spopadnu trnci u rukama. Ovo je najčešće zbog stanja zvanog sindrom karpalnog tunela ili kanala koje zahvata šake i prste. Najčešći uzrok je pritisak na središnji nerv (nervus medianus) u karpalnom tunelu usled zadržavanja vode u tkivima. Ponekad je neophodna fizioterapija i imobilizacija kako bi se ublažili bol i utrnulost.
 • Još jedna česta pritužba u ovom periodu ide na račun glavobolje. Čak iako obično ne patite od gavobolja, u sledećih par nedelja se mogu javljati više nego što biste voleli. I za to slobodno okrivite trudničke hormone. Potrudite se da ne budete pregrejani ili dehidrirani. Ako dobijete glavobolju, lezite na krevet u zamračenoj sobi sa rashlađenom krpom preko očiju. Ponekad može pomoći i ako pojedete nešto lagano. Ako vam se javi iznenadna i nepopustljiva glavobolja uz poremećaj vida, javite se lekaru.
 • Verovatno imate i pojačan vaginalni sekret. Tokom trudnoće je uglavnom vodnjikav, bistar ili bele boje i bez mirisa. Mnogim trudnicama je pomoglo nošenje uloška tokom dana u cilju upijanja viška tečnosti. Pa ipak, u trudnoći je lako dobiti gljivične infekcije, tako da ako osećate svrab i imate osećaj peckanja dok mokrite, obratite se lekaru.
 • Možete početi da osećate Braxton-Hicksove (Brakston-Hiksove) kontrakcije. To su bezbolne kontrakcije materice koje su koncentrisane mahom na vrhu materice. Nakon vežbanja, savijanja, seksualnog odnosa ili čak kada niste ništa posebno radili, možete biti u mogućnosti da ih osetite ako položite ruku na stomak. Na ovaj način se vaš organizam vežba za porođaj.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Uzbuđenje bi moglo početi da se uvlači u vaš život. Beba oseća sve veću povezanost sa vama i postalo je veoma teško ignorisati činjenicu da ste u drugom stanju. Možda ćete zapaziti i da se vaš partner već prilično navikao na vaše stanje jer može i da vidi kako vaš stomak raste. Ovo je za mnoge žene i najbolji period trudnoće, pa samo napred, uživajte.
 • S druge strane, za neke ovo može biti period zabrinutosti. Fetalni skrining urađen par nedelja ranije, ponekad može da otkrije moguće komplikacije koje nisu baš 100% jasne. Često se savetuje pristup "sačekajmo pa da vidimo", što predstavlja period "grickanja noktiju" za novopečene roditelje. Porazgovarajte sa vašim lekarom o vašoj zabrinutosti i recite ako se osećate anksiozno.

Vaša beba u 23. nedelji trudnoće

 • Vaša beba je ove nedelje teška oko 500 grama i tek nešto ispod 20 cm od vrha glave do kraja kičme. Još uvek izgleda kao jedna mala lutka, samo sa nešto više kože - kao da je "dva broja veća". To je zato što koža raste brže nego što se masne naslage stvaraju. Ove nedelje imate pravo na nešto poslastica, dokle god vam je na umu da one treba da popune bebinu kožu, a ne vašu.
 • U bebinim plućima počinje da se stvara jedna veoma važna supstanca koja se naziva sufraktant i koja će omogućiti sićušnim alveolama da ostanu otvorene kada se beba rodi. Zamislite lišće na drvetu i dobićete predstavu o važnosti da ti mali vazdušni kanali ostanu otvoreni kako bi kiseonik mogao da prođe u okolne krvne sudove. Ako dođe do preranog porođaja, majka će često dobiti kortikosteroide koji će podstaći stvaranje bebinog sufraktanta.
 • Ove nedelje na ultrazvuku se mogu videti bebine srčane komore i glavni krvni sudovi koji snabdevaju srce. Iako još uvek veoma mali, ovaj vitalni organ će rasti zajedno sa bebom, tako da će na rođenju biti veličine oraha.
 • Vaša beba može da čuje. Do ovog perioda uši su joj potpuno u funkciji i beba će reagovati u slučaju iznenadnog, glasnog zvuka. Lavež psa, lupanje vratima, detonacije iz auspuha automobila - sve će naterati bebu da poskoči. I njene kosti postaju čvršće, zato ne zaboravite da uzimate dovoljno kalcijuma svakog dana.
 • Ove nedelje vaša beba može da pokreće sve svoje mišiće uz još više koordinacije i akcije u vašem stomaku. Imaćete osećaj da je beba znatno ojačala i umesto onih blagih lepršanja, zbog kojih doskora niste ni bili sigurni da ste nešto osetili, ove nedelje vam neće trebati mnogo ubeđivanja.

Saveti za ovu nedelju

 • Čak i ako ste iscrpljeni, setite se se da uradite vežbe za istezanje pre nego odete u krevet. Pobrinite se da nema ničega pored kreveta na šta bi mogli da se sapletete ako usred noći morate hitno da ustanete.
 • Ne prepuštajte svoj redovni lekarski pregled. Obeležite taj dan na kalendaru ili svom dnevniku kao događaj koji ne treba propustiti.

Sledi 24. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Vežbe za posebna stanja

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više