• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 24. nedelja

24. Nedelja trudnoće

Ako ove nedelje pogledete u ogledalo, videćete da vas odande posmatra vaša malo zaobljenija verzija. Poznat lik, a opet drugačiji. Sa 24. nedelje trudnoće vaša zadnjica, butine, stomak i nadlaktice izgledaju popunjenije i manje definisane nego ranije.

Možete biti osetljiviji nego inače, da vas neke priče i situacije zaista pogađaju. Gledanje vesti na TV-u vam može izazvati iznenadne suze, da ne spominjemo prolazak pored novorođenčeta u kolicima. Jeste li već počeli da s pažnjom gledate druge trudnice? Upoređujete vaš izgled, pitate se da li je to njena prva beba ili ne, ili samo nagađate koja je njena životna priča? Svo to interesovanje za druge može učiniti da drugima izgledate veoma čudni, pogotovu ako ste osoba koja se inače fokusira samo na sopstveni život i iskustvo.

"Ne smem opet da jedem... ma što da ne!"

Ako ste se oduvek bili ponosni na sebe kao nekoga ko je veoma disciplinovan u vezi svojih navika u ishrani i fizičkom vežbanju, 24. nedelja trudnoće može sobom doneti neprijatan šok. Gladni ste, umorni i osećate se kao da zaista ne možete više da se smarate svakodnevnim obavezama. Znate šta? I ne morate. Dajte sebi pauzu i odredite neko razumno vreme za odmor. Trudnoća nije nekakva predstava, niti može da se ocenjuje visokim, prosečnim ili lošim učinkom. Traženje filozofskih odgovora na vaše simptome i zašto se tako osećate, samo će isisavati dragocenu energiju iz onoga što bi trebalo da bude "laganica". Zato napravite male zalihe poslastica u špajzu i posegnite za njima kada se osećate loše.  Pronađite i druge načine da se malo obodrite. Neke lepe kupke i druga kozmetika, nov donji veš (koji vam odgovara!), nešto od nakita ili nova knjiga, sve to može da podigne klonuli duh.

24 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Ove nedelje vam oči mogu biti suve i iritirane. Stanje može biti gore ako nosite naočare ili kontaktna sočiva. Pomoćiće vam kapi za oči ili veštačke suze. Stavite naočare za sunce ako izlazite po jakom suncu.
 • Mogu početi da vam se pojavljuju strije na stomaku, butinama, grudima ili bedrima. Strije se pojavljuju kada se kolagena vlakna u središnjem sloju kože (dermis) izdužuju i cepaju usled promena u veličini i obliku tela. Nažalost, ne postoje kreme koje mogu da "procure" kroz spoljašnji sloj kože u središnji sloj, šta god pisalo na etiketi. Ako želite, možete da masirate stomak nekom kremom za omekšavanje kože ili nekom koja sadrži vitamin E. Najbolje vreme za to je posle tuširanja, dok vam je koža još topla, vlažna i pore više otvorene.
 • Možete da zapazite male kvržice nalik bubuljicama na areolama. One se nazivaju Montgomerijeve žlezde i njihova uloga je da luče masni zaštitni sekret koji pomaže u zaštiti i negovanju vaših bradavica i održava ih gipkim. Nemojte ih snažno trljati sapunom dok se tuširate i ne razmišljajte o upotrebi kreme protiv bubuljica kako bi ih uklonili.
 • Ove nedelje biće još glavobolja koje bi mogle da utiču na vaš rad i koncentraciju uopšte. Probajte da otkrijete uzrok vaših glavobolja. Mnogim ženama glavobolju izazivaju čokolada, kofein, boravak vani na jakom svetlu, pijenje nedovoljno vode ili nizak nivo šećera u krvi jer se ne jede dovoljno često. Ako ležanje i odmaranje ne pomaže, posavetujte se sa lekarom o tome koji lekovi su bezbedni za vas.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Osećate li povezanost sa vašom bebom? Možete primetiti kako nesvesno mazite svoj stomak, sanjati kako će vaša beba izgledati i čak se osmehivati sama sebi kad o tome razmišljate.
 • Mnogi parovi smišljaju nadimak za svoju bebu dok je ona još u stomaku. Ali budite obazrivi! Imena data ovako na brzinu i gotovo dečije naivno, mogu da se zadrže godinama i vi bi mogli da se jednoga dana nađete u situaciji da morate da objašnjavate kako je do toga došlo.

Vaša beba u 24. nedelji trudnoće

 • Vaša beba je teška oko 680 grama i duga oko 22 cm. Formiraju se otisci prstiju i stopala, jedinstvena obeležja koja će vašu bebu razlikovati od svih ostalih.
 • Vaša beba sada dobija oko 170 grama nedeljno, otprilike isto toliko će dobijati i tokom prvih nekoliko meseci nakon rođenja. Masno tkivo, kosti i mišići čine najveći deo dobijene težine.
 • Ove nedelje rastu bebine obrve i trepavice, ali one još uvek treba da se takmiče za svoje mesto na tom malom dlakavom licu. Ne uzrujavajte se. Do vašeg termina, sav taj višak dlačica će biti absorbovan, ostavljajući samo one dlačice koje tu i treba da budu. Postoji nepisano pravilo da su uvek dečaci ti koji imaju najduže trepavice, a ne devojčice. Nije fer, ali šta da se radi...
 • Vaša beba ima i nešto kontrole nad svojim čulima. Njena čula vida, sluha, dodira i ukusa sazrevaju tako da će do rođenja već biti sposobna da odgovori na podsticanje na sisanje.
 • Bebama rođenim u 24. nedelji biće potrebna posebna lekarska nega i pomoć kako bi preživele. Poboljšana neonatalna intenzivna nega je učinila da dugoročnih uticaja na zdravlje prevremeno rođnih beba sada bude mnogo manje nego ranije.

Saveti za ovu nedelju

 • Pitajte lekara da li vam preporučuje da uradite test opterećenja glukozom kako bi se utvrdilo da li imate gestacijski dijabetes (trudnički dijabetes). To se uglavnom radi između 24. i 28. nedelje trudnoće. Test se obavlja tako što vam se uzme uzorak krvi i odredi nivo šećera u krvi, zatim se radi test opterećenja glukozom tako što popijete čašu vode u kojoj je rasatvorena određena količina šećera, nakon čega se još par puta uzima uzorak krvi na svakih sat vremena (lekar će vas uputiti u detalje testa). Ako je vaš organizam u stanju da proizvede dovoljno insulina da se izbori sa ovim iznenadnim prilivom šećera, onda je sve u redu. Ako nije, biće neophodne dodatne kontrole uz savete lekara o adekvatnoj dijeti i redovnim fizičkim aktivnostima kao što je šetnja.
 • Ako farbate kosu, razmislite o tome da ostavite svoju prirodnu boju dok ste u drugom stanju. Iako nema jakih naučnih dokaza da farba za kosu predstavlja rizik za trudnoću, bolje da budemo sigurni. Isto tako odložite stavljanje trajne ili neki drugi hemijski tretman skalpa barem dok se beba ne rodi.
 • Nabavite sok od brusnice. Ovaj "magacin" vitamina C će vam takođe pomoći kod infekcija urinarnog trakta. Kiselina iz brusnice nam pomaže u borbi protiv bakterija koje izazivaju urinarne infekcije, a povrh svega su i veoma ukusne.
 • Postavite hoklicu za noge ispod stola na radnom mestu i ispred vaše omiljene fotelje. Neka vam pređe u naviku i da podignete noge kad god možete kako bi se izbeglo nagomilavanje krvi i kongestija.

Sledi 25. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Istezanje ramenog pojasa

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više