• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 26. nedelja

26. Nedelja trudnoće

26. nedelja trudnoće i vi ulazite u šesti kalendarski mesec trudnoće. Verovatno imate mesečni prenatalni (antenatalni) skrining test tokom svog drugog trimestra i stičete rutinu šta svaki pregled sadrži. Verovatno će se i nastaviti u mesečnom intervalu sve do 30.-32. nedelje, zatim postaju dvonedeljni do 36. nedelje, i nedeljni sve do vašeg termina porodjaja. Ako imate rizicnu trudnoću ili ste imali komplikacije, pregledi će biti češći.

Može biti potrebno određeno vreme da se naviknete da otkrivate svoj stomak, naročito ako ste ranije imali skromna iskustva sa lekarskim pregledima. Većina lekara je svesna potrebe poštovanja privatnosti svojih pacijenata. Ali ako se osećate neprijatno ili vam neki deo pregleda ne izgleda u redu, onda to i recite. Vi i vaša beba ste korisnici zdravstvene zaštite, sa svim svojim pravima i obavezama. Vi ste svoj najveći zagovornik i treba da se osećate prijatno i sigurno sprovođenjem vaše zdravstvene zaštite.

26 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Vaš stomak raste iz nedelje u nedelju i sada već verovatno imate problem da vidite sopstvena kolena kada stojite. Neke trudnice promene na svom telu vide kao nešto uznemiravajuće i neprivlačno, dok ih druge vide onakvim kakve jesu. Trudnoća nije ništa drugo do biološki proces. Ono što majka oseća u vezi toga zaista ne utiče mnogo na tekuće promene kroz koje njeno telo prolazi. Uvek postoji neki razlog zašto do tih promena dolazi.
 • Vaša ukupna količina krvi je povećana za oko 25% od početka trudnoće, ali neće dostići svoj maksimum dok se ne približi 35. nedelji. Zbog cirkulacije tog viška krvi možete primetiti kako vam prsti na rukama i gležnjevi otiču pred kraj dana.
 • Još Brakston-Hiksovih kontrakcija ove nedelje, od kojih vaša materica postaje čvrsta u nepravilnim vremenskim intervalima. Ne brinite zbog njih, osim ako postanu bolne i redovne ili ako vam se jave bolovi u donjem delu leđa. Primetićete da vam se češće dešavaju nakon savijanja, posle seksa i nakon dužeg penjanja uz stepenice.
 • Još dešavanja u vašim crevima ove nedelje nažalost. Konstipacija, vaša stara poznanica, i dalje nema nameru da vas napusti, a vi osećate kako razmišljate o toaletu mnogo više nego što bi to stvarno želeli. Pijte dosta vode, jedite hranu bogatu vlaknima i trudite se da svakodnevno vežbate.
 • Kada ustajete, radite to polako. Mnogim trudnicama se dogodi takozvana posturalna hipotenzija (pad krvnog pritiska) kada pređu iz sedećeg ili ležećeg položaja u stajaći položaj. Kada ustajete iz kreveta, sednite na ivicu minut-dva, pa tek onda ustanite. Ako osetite vrtoglavicu ili kao da ćete se onesvestiti, spustite glavu između nogu i pozovite nekoga da bude pored vas. Ako nemate izbora, onda sedite na pod dok se malo ne povratite. Nećete biti ni prva ni poslednja trudnica koja to radi.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Do sada ste verovatno već oformili svoj konačni stav o tome da li volite ili mrzite što ste trudni. Mnoge žene osciliraju između ova dva stanja, mada dok dostignu svoj termin, već im je dosta svega. Način na koji vi vidite svoju trudnoću imaće uticaja na to koliko će vam se činiti duge preostale nedelje koje su pred vama.
 • Ako već imate decu, može vam se javiti osećaj kako ste ih izdali. Donošenje bebe u porodicu menja dinamiku i ustaljene šablone porodičnog života. Zapamtite da, iako to možda sada ne izgleda tako, to što će vaše starije dete ili deca dobiti batu ili seku je jedan od najvećih darova koji im možete dati.
 • Počnite da razmišljate o načinu staranja o vašoj starijoj deci kada dođe vreme porođaja. Imati unapred spreman plan umanjuje nervozu zbog brige o njima i oslobađa vas da se mentalno usredsredite na vašu novu bebu. Napravite i rezervni plan kome ćete pribeći u slučaju da plan A ne bude bio izvodljiv.

Vaša beba u 26. nedelji trudnoće

 • Beba je ove nedelje teška tek nešto ispod 1 kilograma - oko 900 grama. Još uvek je kao jedan kompaktan mali paketić i mada proteže svoje ruke i noge, još uvek provodi dosta vremena sklupčana.
 • Bebine oči počinju da se otvaraju i njeni kapci više nisu spojeni. Naučiće da otvara i zatvara oči, trepće i vežbaće fokusiranje tokom preostalih nekoliko meseci vaše trudnoće. Mnogi roditelji budu zapanjeni kada vide bebine širom otvorene oči odmah po rođenju. Neke bebe kao da uopšte ne trepću i u nedogled pilje u lica svojih roditelja. Neka vam kamera bude spremna za ovaj poseban doživljaj.
 • Biće mnogo bebinih pokreta od sada pa do 30. nedelje. Plodova voda (amnionska tečnost) se više ne proizvodi u istim količinama kao do pre par nedelja. Vaša beba je sada veća i sa manje plodove vode da upija njene pokrete, tako da ćete vi bolje da osetite to njeno protezanje i šutiranje.
 • Vaša beba raste u dužinu i stvara joj se više sala. Ono će poslužiti kao delotvorno sredstvo za izolaciju kada se bude rodila. Prosečna težina bebe na rođenju je oko 3,5 kilograma, gde faktori trudnoće, genetika i lična DNK najviše utiču na njenu veličinu.
 • Vaša beba ima redovne periode aktivnosti i odmaranja, tako da njen šablon aktivnosti vama postaje sve poznatiji. Neke trudnice primete da je njihova beba veoma aktivna u sred noći, taman toliko da ih probudi iz dubokog sna. Čitavu seriju pokreta može da izazove i neka iznenadna buka, ili kad čuje glas vašeg partnera, ili posle neke slatke užine.

Saveti za ovu nedelju

Porazgovarajte sa svojim lekarom da li je potrebno proveriti nivo hemoglobina prilikom sledećeg pregleda. Anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa je česta pojava u trudnoći, baš kada je i potreba za dovoljnim brojem crvenih krvnih zrnaca najveća. Postarajte se da u vašoj ishrani bude dosta namirnica bogatih gvožđem, kao što su crveno meso, jaja, kvalitetne žitarice i zeleno lisnato povrće kao na primer brokoli. Ako vam je nivo gvožđa prenizak, može biti potrebno da uzimate suplemente (tablete) gvožđa. One doduše mogu da pogoršaju zatvor.

Sledi 27. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Pravilno držanje kičme

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više