27. Nedelja trudnoće

Bebo, bebo, već ti postaje pomalo tesno unutra. Beba sada zaista pomera granice svog ionako skučenog prostora i vaša materica svakodnevno mora malo da se proširi kako bi obezbedila potreban prostor za bebu. To neminovno znači da ćete osetiti izvesne nelagodnosti u mišićima i ligamentima kada ste u 27. nedelji trudnoće. Možete osetiti bolove u leđima, karlici, sa obe strane stomaka, pa čak i u nogama, a sve to zahvaljujući uticaju trudničkih hormona na vaša vezivna tkiva.

Dobijanje na težini vam ne popravlja komfor. Dodatna težina koja se dobije tokom 40 nedelja trudnoće u proseku iznosi oko 10-12 kilograma. Beba, njena placenta i plodova voda, vaša povećana količina krvi, dodatna tečnost u organizmu, dojke i nešto dodatnog masnog tkiva - svi su oni odgovorni za te dodatne kilograme.

Ako vam je ovo prva trudnoća, svako novo žiganje ili neki drugi simptom verovatno će vas naterati da posegnete za nekom stručnom literaturom. "Da li je ovo normalno?" ; "Da li bi ovako trebalo da se osećam?" ; "Hoće li beba biti dobro?". Ali ako niste prvorotka i iza sebe imate iskustvo, verovatno ste i manje zabrinuti. Izvesna doza zabrinutosti je normalna pojava u trudnoći i služi da zaustavi potencijalno rizično ponašanje. Međutim, ako osećate preteranu anksioznost koja utiče na vaš svakodnevni život, vreme je da porazgovarate sa nekim.

27 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Sa širenjem vašeg stomaka, širi se i vaš grudni koš. To je neophodno zbog stvaranja prostora za matericu koja se izdiže i uvećava. Možete otkriti da povremeno ostajete bez daha jer vaša pluća više nemaju dovoljno prostora da se šire prema dole. Povremeno ćete osetiti potrebu da duboko udahnete. Razgovor preko telefona, uspon uz strme stepenice ili ubrzan hod ujedno znače i ubrzanije disanje. Obratite pažnju na svoje držanje i trudite se da ne budete pogrbljeni, dajte svojim plućima dovoljno prostora da obavljaju svoju ulogu snabdevanja kiseonikom vas i vaše bebe.
 • Ove nedelje bi mogao da vas pomalo svrbi stomak, uz osećaj da vam mravi gamižu po njemu. Razlog tome su verovatno kolagena vlakna u središnjem sloju kože koja se izdužuju. Moglo bi da pomogne utrljavanje neke hidratantne kreme u kožu stomaka. Izbegavajte previše hladnu ili previše toplu vodu, kao i sapune koji isušuju kožu. Neka vam uz kožu bude samo pamučna ili garderoba od prirodnih materijala i izbegavajte da se preterano utopljavate.
 • Sada, sa 27 nedelja trudnoće, san može da vas napusti. U krevet možete da odete veoma iscrpljeni, ali da jednostavno ne možete da zaspite kad to želite. Vaš mozak mogu da preokupiraju razne misli, a vi da rešavate svakakve probleme do nekih sitnih sati. Kad smo kod sitnih sati, verovatno primećujete da još uvek morate nekoliko puta tokom noći da ustanete i odete do toaleta, što baš i ne pomaže kod nesanice. Nema svrhe da satima ležite i da se prevrćete u krevetu. Ako ne možete da zaspite, onda ustanite malo. Gledajte malo TV, popijte šolju mleka, istuširajte se ili čitajte knjigu. Mogu pomoći i neke sitnice koje čine da vam bude udobnije kao što su nova posteljina, svež vazduh, fen koji vas hladi ili udobni jastuci.
 • Ako imate problema sa spavanjem noću, oduprite se iskušenju da malo prilegnete popodne. Umesto toga, lezite uveče ranije. Pokušajte da uspostavite rutinu odlaska na spavanje i izbegavajte korišćenje kompjutera neposredno pred odlazak u krevet - cilj je da se isključe stimulansi iz vaše sredine, ne da se uključe.
 • Ove nedelje bi mogao da vas muči Sindrom karpalnog tunela (ili kanala). Zadržavanje vode izaziva oticanje u zglobu šake i vrši pritisak na nerve koji prolaze kroz karpalni tunel. Fizioterapija može biti veoma efikasna, kao i udlaga za ručni zglob koju stavlja fizioterapeut. Ako vam simptomi zaista smetaju, probajte da spavate tako što ćete ruku koja je zahvaćena da izdignete na jastuk. To pomaže da se višak tečnosti odlije iz šake.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Verovatno postajete jako uzbuđeni u ovoj fazi. Ako ste zaposleni, uskoro će trebati da podnesete papire za trudničko bolovanje, ako to već niste učinili. Istražite malo koja su vaša trudnička prava, kada planirate povratak na posao i kakva je politika vašeg poslodavca u vezi trudničkog bolovanja.
 • Možda ćete početi da razmišljate o promenama koje će beba doneti u vašu vezu sa partnerom. Kada duet postane trio, uvek bude nekih pomeranja i izmene uloga. Ako već imate nešto stariju decu, ova reorganizacija u porodici biće malo složenija. Da, stvari će postati drugačije između vas, ali tako i mora da bude. Roditeljstvo je toliko značajno i važno da su potrebne velike promene kako bi se dobro obavljalo.

Vaša beba u 27. nedelji trudnoće

 • Od ove nedelje vaša beba može da se izmeri od glave do pete. Sada manje vremena provodi onako sklupčana i više se ispruža. Prosečna dužina bebe u 27. nedelji trudnoće je oko 38 centimetara. Beba sada brzo raste i stvara se još masti ispod kože i oko vitalnih organa. Nije više tako mršava i izgleda zaobljenije.
 • Bebine mrežnjače još više sazrevaju. Ovaj bitan deo oka, osetljiv na svetlost, je od vitalnog značaja da bi beba mogla dobro da vidi. Već par nedelja unazad, beba je sposobna da otvara i zatvara oči, tako da će biti još više razvoja njenog čula vida.
 • Beba je naučila kako da umiri samu sebe i sada može da sisa palac kada to poželi. Od 27. nedelje ovo bebino jednostavno zadovoljstvo više nije nesvesno delo. Još uvek udiše plućima plodovu vodu, vežbajući za svoje prve udahe u spoljnom svetu. Sav potreban kiseonik za bebu obezbeđuje placenta.

Saveti za ovu nedelju

 • Razmislite o opciji za čuvanje matičnih ćelija i istražite banke matičnih ćelija.
 • Razmislite o tome kako želite da hranite svoju bebu. Jedan od glavnih pokazatelja za uspešno dojenje je pozitivan stav majke tokom trudnoće. Drugi pozitivni uticaji su podrška partnera, pozitivan stav trudničine majke i/ili njene svekrve, kao i pozitivan stav prema dojenju u ženinoj familiji i široj zajednici.
 • Istražite auto sedišta za decu i bebe i koja najbolje odgovaraju modelu vašeg automobila.

Ostaje još samo jedan trimestar. Idemo u treći trimestar i 28. nedelju.

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Dinamično istezanje

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više