• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 29. nedelja

29. Nedelja trudnoće

Od sada vaš stomak preuzima potpunu kontrolu i verovatno vam je postalo teško da ga ignorišete. Čak iako niste nešto posebno krupni, sigurno ćete osetiti efekte koje trudnoća ima na vaše noge, bešiku, trbuh, čak i na mozak. Ovo naročito važi ako već imate mališane koje treba da čuvate. Saginjanje da biste ih podigli postaje sve teže, a mogli bi i brinuti da će "zgnječiti" bebu kada počnu da se penju po vama. No, probajte da ne brinete. Majka priroda se pobrinula za sve zaštitne mehanizme koji će izolovati vašu bebu dok se bude nalazila u stomaku. U stvari, sa 29 nedelja trudnoće, verovatno je da će vaša beba, kao odgovor na previše guranja i muvanja, zadati jedan munjeviti udarac. Smatrajte to ranim oblikom rivaliteta među braćom ili sestrama, nešto što će vam postati i te kako poznato u godinama koje dolaze.

Bol u leđima?

Jedan od najvećih rizika za istegnuće imaju vaša leđa. Da bi napravila protivtežu vašem stomaku, leđa će se automatski izvijati prema unutra. Uz to, vaša stopala će dok hodate biti više razmaknuta. Snaći će vas ono poznato geganje trudnica, nešto čemu ste se možda zakleli da mu nikada nećete podleći. Pazite na svoju težinu, nosite ravnu obuću, lagano ustajte iz sedećeg ili ležećeg položaja i radite vežbe za jačanje mišića leđa. I trbušni mišići rade u cilju podrške vašim leđima i zato ne zanemarujte njihovu ulogu.

Uradite i vežbe karličnog dna!

Kad smo već pomenuli fizičke vežbe, dok vežbate uradite i vežbe karličnog dna. Zamislite svoje mišiće kao kaiševe ili pojaseve koji drže sve te vitalne organe i tkiva u vašoj karlici. Vaša bešika, rektum, vagina, materica i grlić materice trebaće svu moguću pomoć da budu osigurani i na svojim mestima. Kijanje i kašljanje može izazvati prejako istezanje u karličnom dnu, zato proverite sa svojim lekarom ako ste prehlađeni.

29 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Možda ćete primetiti kako postajete još više otečeni i podbuli, a to je samo zbog viška krvi u vašem organizmu. Vaše noge, stopala, pa čak i prsti mogu izgledati veći nego što inače jesu. Ako prstenje na rukama počinje da vas steže, skinite ih sada, da ne bi imali problem dok ih skidate u predstojećem periodu. Vernički prsten ili burmu možete nositi na lančiću oko vrata u poslednjim mesecima trudnoće.
 • Osećate li vrućinu? U trećem trimestru mnoge žene primete značajnu promenu svoje telesne temperature. Možete osetiti iznenadne nalete vrućine i isključivati grejanje dok svi oko vas gotovo drhte od hladnoće, ili se samo žaliti kako vam je pretoplo. Vaše telo je sposobno da se samo rashladi kada mu je suviše toplo i postoji rizik od pregrevanja. Izbegavajte previše začinjenu hranu, alkohol i stres od kojih ćete se samo osećati još gore.
 • Vaše dojke mogu postati teže i bujnije. Proširene vene postaju vidljive, a bradavice nastavljaju da tamne. Sve ove promene su neophodne da bi se vaše grudi pripremile za proizvodnju mleka za bebu. Ne treba da koristite sapune koji isušuju kožu i izbegavajte iritaciju kože - osim ovoga, nema posebnih načina za pripremu bradavica za dojenje tokom trajanja trudnoće.
 • Saginjanje će postajati sve teže. Sada je vreme da skratite nokte na nogama, obrijate noge i kupite cipele koje se samo navlače na nogu. U narednim nedeljama primetićete kako stenjete dok se saginjete, što verovatno nikad ne bi pomislili da ćete raditi. Dobrodošli u treći trimestar.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Možete se osećati malo opuštenije znajući da ako i dođe do prevremenog porođaja, beba ima jako dobre šanse. Ako ste ranije već imali prevremeni porođaj, nesumnjivo ćete biti zabrinuti da bi se to moglo ponoviti.
 • Počnite da određujete svoje prioritete, šta je zaista važno, a šta nije. Mislite o onome šta morate da uradite i šta želite da uradite pre nego što se beba rodi. Budite realni u proceni koje će stvari biti teže ostvarive kada pored vas bude neko ko potpuno zavisi od vaše pažnje i nege. Sada nije vreme za velika renoviranja, selidbu ili promenu posla. Izbegavajte previše stresa i vodite jednostavan život.
 • Pokušajte da ne pridajete previše značaja izgledu vašeg tela. Možda ćete morati malo da izmenite svoje shvatanje lepog i atraktivnog. Telo trudnice ima jednu posebnu lepotu.
 • Promene raspoloženja su česte u trećem trimestru. U jednom trenutku možete biti van sebe od sreće, a već u sledećem potpuno u suzama. Neka vam maramice budu pri ruci i budite blagi prema sebi. I za ovo su krivi trudnički hormoni koji utiču na nervni sistem i izazivaju simptome slične PMS-u.

Vaša beba u 29. nedelji trudnoće

 • Vaša beba je ove nedelje teška oko 1400 grama, ali još uvek manje od polovine težine koju će imati na rođenju. Još uvek se dosta masti akumulira ispod njene kože i ako bi se sada rodila, izgledala bi veoma mršava i sa dugim udovima.
 • Pokreti vaše bebe će verovatno dostići svoj vrhunac negde u periodu od 26. do 30. nedelje. Za sada još uvek ima dovoljno prostora za slobodno kretanje i promene položaja, pre nego što smeštaj u vašoj materici postane suviše tesan za bebu.
 • Bebini disajni putevi sazrevaju, sa povećanjem broja malih razgranatih struktura - bronhiola i alveola. Potrebno je i do osam godina da respiratorni sistem deteta u potpunosti sazri, tako da je sada tek na početku.
 • Šanse da beba preživi prevremeni porođaj rastu iz nedelje u nedelju. Ako u ovoj nedelji dođe do porođaja, možda joj neće ni biti potreban aparat za veštačko disanje.
 • Vašem ginekologu može biti teško da odredi koju poziciju beba zauzima. Bebina glava se lako može pobrkati sa njenom zaobljenom guzom, a beba može biti toliko pokretljiva da je teško sa sigurnošću reći na koju stranu je okrenuta.

Saveti za ovu nedelju

 • Porazgovarajte sa doktorom o potrebi da se uradi provera gvožđa u krvi. U ovo vreme treba da uradite test krvi da bi se utvrdilo da li imate nedostatak gvožđa u organizmu i da li je potrebno da uzimate suplemente gvožđa. Takođe može biti potrebno da se uradi provera krvne grupe, kao i provera antitela. Ako je vaša krvna grupa Rh negativna, važno je utvrditi da se ne stvaraju antitela.
 • Ako niste čvrsto odlučili koje ime ćete dati svojoj bebi, napravite spisak imena koji ćete dalje sužavati. Mnogi parovi finalnu odluku ostavljaju za momenat kada zapravo ugledaju bebu i kakvo ime im odgovara. To i nije tako čudno kao što možda izgleda. Mnogi roditelji kada pogledaju lice svoje bebe savršeno znaju koje ime treba da im daju. Ponekad je to ime koje im nikada nije ni palo na pamet.
 • Koliko god verovali u vežbe sa opterećenjem, bolje spustite te tegove ako imate hemoroide. Hemoroidi će se samo dalje uvećavati sa povećanjem pritiska u abdomenu i rektumu. Umesto toga, pređite na blaži vid vežbanja, kao što su joga ili plivanje.

Sledi 30. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Istezanje na podu

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više