• Naslovna
  • Trudnoća po nedeljama
  • 3. nedelja

3. Treća nedelja trudnoće

Čestitamo, sada ste i zvanično trudni. Biti u trećoj nedelji trudnoće znači da su se jedan partnerov spermatozoid i jedna vaša jajna ćelija spojili i vi se sada nalazite u najranijoj fazi trudnoće. Da su se kojim slučajem oslobodile dve jajne ćelije i da su obe bile oplođene, vi bi sada bili trudni sa dvojajčanim (neidentičnim) blizancima. Vi to doduše nećete znati jer sve se to odvija duboko u jednom od vaših jajovoda, na mikroskopskom nivou. U ovoj 3. nedelji, još uvek vas nekoliko nedelja deli od početka osećaja dejstva trudničkih hormona na vaš organizam.

Oplodnja

Proces spajanja vaše jajne ćelije i spermatozoida traje oko 24 sata. Samo jedan uspeva da se probije do centra jajne ćelije, iako se mnogo njih bori da budu onaj jedan i jedini. U trenutku kada jedan spermatozoid uspe u tome, jajna ćelija formira odbrambeni zid oko sebe da bi sprečila ostale da uđu. Na kraju, drugi spermatozoidi odustaju od daljih pokušaja. Ako jedna jajna ćelija biva oplođena jednim spermatozoidom, a zatim se podeli na dva jednaka dela, nastaće jednojajčani (identični) blizanci.

Novooplođena jajna ćelija se sada naziva zigot i počinje da se deli na sve više i više ćelija, do otprilike trećeg dana, kada od dve ćelije - što je bilo na početku - postaje 12. Zigot se još uvek nalazi u jajovodu, ali se konstantno kreće prema materici gde će, nadajmo se, ostati još oko 37 nedelja. Sićušne prstolike treplje zvane cilija oblažu unutrašnjost jajovoda i podstiču kretanje zigota prema materici da ne bi ostao tamo gde mu nije mesto. Potrebno je oko 60 časova da oplođena jajna ćelija nađe svoj put do materice, a do tada će ih već biti 60 ćelija, svaka sa unapred određenim zadatkom i određenom funkcijom. Spoljne ćelije će oformiti placentu (posteljicu), a unutrašnje bebu.

Oko nedelju dana nakon oplodnje u jajovodu, jajna ćelija će se ugnjezditi u sluzokožu materice. Do tada, 100 ćelija je grupisano kao grozd i to se naziva blastocista. U ovom ranom stadijumu proizvodi se trudnički hormon Humani horionski gonadotropin (hCG) i taj hormon se detektuje u urinu ili krvi kada se radi test na trudnoću. Ako se ne dobiju signali za proizvodnju HCG, sluzokoža materice više neće biti potrebna i u narednom periodu će se postepeno sljuštiti i biće izbačena iz organizma.

Vaše fizičke promene u ovoj nedelji

  • Još uvek je prerano da znate da ste u drugom stanju. Iako se možda nadate da jeste i prekinuli ste s kontracepcijom, proći će još par nedelja pre no što budete sigurni u to da ste možda 3 nedelje trudni.
  • Neke žene su ubeđene da znaju istog momenta čim zatrudne. Prijavljuju čudan ukus u ustima, da se osećaju čudno ili samo drugačije, ili da imaju osećaj da se nešto dogodilo. Biti trudna tri nedelje je suviše rano, tako da hormonalne promene najverovatnije nisu odgovorne za simptome u ovoj fazi, ali ne možemo ni da zanemarimo ono u šta se mnoge žene zaklinju da je istina.
  • Priroda je podešena na uspeh. Nema potrebe da budete posebno oprezni sa fizičkim aktivnostima ili da menjate svoju uobičajenu rutinu. Ako je jedna od vaših jajnih ćelija oplođena, ona već zna gde treba da ide i šta treba da radi.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

  • Možda ćete se osećati malo "na ivici" jer želite da vreme brže prolazi kako bi saznali da li ste uspeli. Sedite i strpite se ako ste trudni 3 nedelje, ovo je veoma bitna rana faza razvoja vaše bebe i ne može se požurivati.

Vaša beba u ovoj nedelji

Do sada je vaša beba jedva veličine glave čiode. Još uvek je to samo grupica ćelija i nimalo ne liči na ono što će postati. Ali, ona se ubrzano deli i množi tokom svih 24 sata svakog dana.

Saveti za ovu nedelju

  • Ako idete kod stomatologa, recite im da ste možda trudni. X-zraci nisu preporučljivi u ranim fazama trudnoće.
  • Budite svesni rizika oko vas. Postoje rizici vezani za okruženje kao što su pesticidi i otrovi koji mogu da utiču na ranu deobu ćelija u trudnoći.
  • Trudite se da u potpunosti izbegavate alkohol ili uzimanje lekova osim ako vam ih je lekar prepisao.
  • Ne zaboravite da počnete da uzimate prenatalne vitamine sa dodatkom folne kiseline.

A sada, da vidimo šta se dešava u 4. nedelji kada dolazi do implementacije oplođene jajne ćelije.

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Istezanje ramenog pojasa

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više