• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 34. nedelja

34. Nedelja trudnoće

34. nedelja trudnoće:

Kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti postaje sve teže. Pluća ne mogu da udahnu onoliko vazduha koliko bi htela, a tu je i opšti osećaj da vam je sve u stomaku nekako stisnuto i zgnječeno. Imaćete potrebu da se ispružite kad god je moguće i poželećete da ste bar bar koji centimetar viši, naročito vaš torzo.

Komentari, komentari...

Ljudi će komentarisati vaš izgled i svako će imati svoje mišljenje o tome kako izgledate. "O, kako ti je veliki stomak", "O, kako ti je mali stomak", "O, to će biti jedna krupna beba", takvi komentari će vas opsedati odasvud. Izgleda da je svako ekspert baš za vašu trudnoću i ne ustručavaju se da vam udele savet. Naučite da se ljubazno smeškate i udaljite se. Neka vam njihovi komentari uđu na jedno i izađu na drugo uvo, a vi se držite proverenih informacija. Vi, akušer i babica ste jedini eksperti u vezi toka vaše trudnoće.

Teško je ne osetiti izvestan osećaj zabrinutosti u ovom periodu. Mada znate da ste vi i vaša beba jedinstveni, ipak biste želeli da budete kao i druge trudnice i uklopite se u ono što se smatra nekom "normom". Možete čak primetiti da vaš partner postaje malo više zaštitnički nastrojen, naročito ako primeti da vi postajete uznemireni tuđim komentarima. To je možda njegovo novo lice koje do sada niste videli. Vaše uloge se menjaju i on verovatno oseća da je njegov doprinos vašoj trudnoći do sada bio pomalo ograničen. Ako on sebe vidi kao vašu emocionalnu podršku i zaštitnika vas i vaše bebe, to može biti samo dobro za sve. To su osobine koje će pomoći da se vaša veza učvrsti i da vaša beba razvije jake emocionalne veze.

34 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Vrh materice je na oko 14,5 cm od pupka. Dok sedite, verovatno možete da držite šolju na vrhu stomaka, što dođe praktično ako ste na nekoj zabavi. Verovatno ćete upoređivati svoj izgled i trudnoću sa drugim trudnicama. Zapamtite da je svaka trudnoća drugačija i ne postoje dve identične trudnice. Vaša beba je jedinstvena kombinacija vaše i partnerove DNK i način kako vaš organizam nosi trudnoću je takođe jedinstven.
 • Možete osećati nedostatak daha u ovoj nedelji. Vaša pluća i dijafragma su sabijeni, a beba je postavljena visoko u stomaku. Još uvek se nije spustila u karlicu što znači da postaje veoma skučeno u predelu gornjeg abdomena. Može vam biti udobnije da spavate naslonjeni na nekoliko jastuka. Zapamtite da treba da sedite uspravno sa ramenima zabačenim unazad, to zaista pravi razliku.
 • Još gorušice, kiseline i lošeg varenja ove nedelje. Umesto 2-3 obilna obroka dnevno, bolje imajte 6-7 manjih. Ionako se verovatno više i ne osećate tako gladni kao ranije i manji obroci su vam dovoljni. Ne smanjujte raznovrsnost ukusa i aroma namirnica koje jedete. Vaša beba će pokupiti razne ukuse preko amnionske tečnosti i to će joj pomoći da bude voljna da proba različite namirnice kada jednom pređe na čvrstu hranu.
 • Kada odete na lekarski pregled, beba je do sada verovatno zauzela položaj sa glavom na dole. Ne brinite ako beba leži popreko ili sa glavom na gore, pogotovu ako ste već pre rađali. Još uvek ima vremena da zauzme pravilan položaj pre termina.
 • Na vašim nogama se možda mogu videti proširene vene. Ako ih vaša majka ima ili imate porodičnu istoriju proširenih vena, veća je verovatnoća da ćete ih i vi imati. Trudite se da sednete kad god možete i izdignite noge iznad struka. Pomozite vašim nogama na svaki način da imaju nesmetanu cirkulaciju. Nekim ženama su pomogle kompresivne čarape za vene i tvrde da najviše pomažu kada ih navuku odmah izjutra. Obratite pažnju na telesnu težinu, glavni krvni sudovi ne treba da budu pritisnuti viškom masnih naslaga.
 • Vruće vam je čak i kad je svima hladno, vaša unutrašnja temperatura je bar za par stepeni viša. Ako stavite ruku samo malo iznad kože vašeg stomaka, osetićete toplotu koju vaše telo zrači.
 • Čak iako vaš partner smatra vas i vaše telo skoro neodoljivim, poslednja stvar na umu vam je malo druženja u spavaćoj sobi. Sama pomisao na približavanje i ceđenje još energije na seks, može vas potpuno ohladiti. Nežno ga odbijte tako što ćete mu reći da niste zainteresovani. On je u obavezi da to razume. Na kraju krajeva, to je i njegova beba oko koje se vi toliko mučite da je donesete na svet.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Ako se loša probava nije ušunjala u vaš stomak, uzbuđenje verovatno jeste. Za nekih šest nedelja videćete svoju bebu i držaćete je u naručju. Biće trenutaka kada će vam se činiti da će do porođaja proći još čitava večnost. U drugim momentima izgledaće vam da je trudnoća prošla za tren oka i imaćete osećaj da taj period treba da sačuvate u svom srcu kao nešto izuzetno dragoceno.
 • Sa 34 nedelje trudnoće mogli bi brinuti da sa bebom možda nešto nije u redu, a što još nije otkriveno. Mogli biste se pitati kako ćete se vi i vaš partner suočiti sa time u slučaju da nešto nije u redu i kakav će to uticaj imati na vaš život. Mnoge trudnice u ovoj fazi trudnoće postaju prilično sujeverne i vide "znakove" koje tumače kao dokaz da nešto nije u redu. Veliku zabrinutost mogu da izazovu događaji kao što su neobični snovi, kada se vidi osoba sa fizičkim ili psihičkim smetnjama ili kada se čuje da je nečija beba rođena sa problemima. Porazgovarajte sa lekarom ako ste zabrinuti.
 • Gledanje u kalendar i odbrojavanje nedelja moglo bi da vas uznemiri. Potrudite se da ne ostavite sve za poslednji trenutak. Bebe imaju sklonost da dođu onda kada su spremne, ostavljajući roditelje da u paničnoj jurnjavi pozavršavaju sve poslove.

Vaša beba u 34. nedelji trudnoće

 • Ako je dečak, njegovi testisi će se spustiti iz abdomena u mošnice. Neke muške bebe se rađaju sa nespuštenim testisima, ali se oni obično spuste tokom prve godine. Vaši trudnički hormoni će uticati da njegove mošnice na rođenju budu otečene. Isto tako, ako je devojčica, njena stidnica će takođe izgledati natečena. Kod oboje će se sve vratiti u normalu tokom prvih nedelja po rođenju.
 • Beba sada lako otvara i zatvara oči, trepće, mrda očima i vežba fokusiranje. Kada jaka svetlost prodre kroz vaš stomačni zid, beba se može povući unazad i zatvoriti oči, a zenice mogu da se suze kako bi smanjile količinu svetlosti koja ulazi u oči.
 • Verniks, koji je prekrivao bebinu kožu, i dalje je štiti u ovoj 34. nedelji. Međutim, lanugo dlake - mekane, paperjaste dlačice koje prekrivaju bebinu kožu, ove nedelje počinju da se gube. Kad bi se vaša beba sada rodila, to bi bila jedna od stvari koje zaista primećujete, posebno na bebinim leđima, ramenima i čak na njenim malenim ušima.
 • Bebine nadbubrežne žlezde proizvode hormon kortizol. Rad ovih žlezda je bitan i za stvaranje sufraktanta u plućima bebe.

Saveti za ovu nedelju

 • Otputujte negde za vikend. Iskoristite šansu i provedite kvalitetno vreme sa partnerom. Obavezno slikajte svoj trudnički stomak. Možda se sada ne osećate previše atraktivno, ali doći će vreme kada ćete ponovo gledati te slike i likovati od zadovoljstva što ste bili toliko pametni da napravite par fotki.
 • Ne žurite previše. Vaš centar ravnoteže se menja i lako možete da padnete. Od stomaka nećete moći da jasno vidite šta se sve nalazi na podu ispred vas, zato ne žurite i gazite pažljivo.
 • Planirajte završetak posla i odlazak na trudničko bolovanje, ako to niste do sada uradili.

Sledi 35. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Vežba u sedećem položaju sa raširenim nogama

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više