• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 37. nedelja

37. Nedelja trudnoće

37. Nedelja trudnoće:

Sada ste tako blizu porođaja. Sledeće nedelje smatraće se da ste "u terminu", pa ako se vaša beba rodi sa 37 nedelja, verovatno neće imati nikakve probleme zbog prevremenog porođaja. Ako ste mnogo toga što treba organizovati ostavili za poslednji trenutak, sada je vreme da krenete punom parom. Mnoge trudnice ostavljaju kupovinu garderobe i osnovnih potrepština za bebu sve dok duboko ne zađu u treći trimestar. Žele da budu sigurne da je sve u redu sa njihovom trudnoćom i ne žele da sve "izbaksuziraju" preranim opremanjem dečje sobe. Ako vam ovo zvuči nekako poznato, do ove 37. nedelje možete imati određenu sigurnost da će beba biti dobro. Ginekološki pregledi su vam pružili uvid u napredak vaše trudnoće i rast bebe. Biće vam veoma jasno i kako je vaše telo podnelo sve promene u trudnoći i može postati jako teško prisetiti se vremena pre trudnoće.

Iako se ovih nedelja osećate fizički neudobno, može vam ipak biti i malo žao što se trudnoća približila kraju. Već ste se navikli da je beba tako blizu uz vas, osetili ste njene pokrete i stvorili s njom emotivnu vezu. Trudnice mogu osećati izvesnu zabrinutost da možda neće voleti svoju bebu kad se bude rodila ili da bi mogle imati problema da s njom ostvare vezu. To su uobičajeni strahovi i mada ne pričaju sve žene o tome, takve sumnje se često javljaju. Setite se da bebe veoma vešto znaju da pridobiju ljubav svojih roditelja i svo troje ste predodređeni za uspeh.

37 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Leđa vas bole, karlica nešto škripi, a ni bešika ne može da zadrži više od par milimetara tečnosti. Dobrodošli u poslednjih par nedelja trudnoće. Ovaj finalni period trudnoće je više namenjen dobrobiti bebe, a ne toliko majci. Vaša beba se divno provodi tamo unutra, a ako se imalo osećate kao da vas koriste, imate i zašto.
 • Vaginalni sekret će se pojačati i može vam zatrebati da nosite uložak koji će upijati višak tečnosti. Ovo je sasvim normalna pojava zbog koje ne treba brinuti osim ako je preobilan, neobičnog mirisa, osećate svrab ili vam na drugi način smeta. Zbog hormonskih aktivnosti i promena u vašoj karlici, ovo je očekivani ishod.
 • Povremeno možete dobiti oštar, skoro kao udar struje osećaj u bešici počev od ove nedelje. Može vas iznenada trgnuti i izazvati osećaj kao da ćete se umokriti. Dok god nemate druge simptome koji mogu značiti urinarne infekcije, nemojte biti zabrinuti. Ako vam je ovo prva beba, ona se možda spušta u karlicu i njena glavica nije daleko od vaše osetljive bešike. Promena položaja može da pomogne, a ako ne, sve je to zbog premalo prostora u stomaku.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Uzbuđenje raste i kod vas i kod vašeg partnera. Primetićete da vaš um ima sklonost da odluta, zamišljajući kako će beba izgledati, vizuelizujući sebe kako držite bebu i pitajući se kako će se tačno uklopiti u vaše živote. Takođe možete biti uplašeni i zabrinuti da li će sve biti u redu sa bebom i kako ćete se izboriti ako nešto ne bude bilo u redu.
 • Možda ste zabrinuti kako ćete podneti porođaj. Strah od nepoznatog često nas tera da zamišljamo najgore. Mnoge trudnice traže malo ohrabrenja, ali ne uvek. Držanje svojih strahova u sebi ih samo čini još većim, zato potražite nekoga kome se možete poveriti. Vaš ginekolog i babica sigurno su već mnogo puta slušali o ovim strahovima.
 • Ako imate zakazan carski rez, zabeležite taj datum u svoj dnevnik ili kalendar ako do sada niste. Planirajte par mirnih dana pre toga, da ne brinete kako sve morate na brzinu u poslednji čas. Poslednjih nekoliko nedelja trudnoće možete shvatiti i kao "igru čekanja", pa ako vam strpljenje i nije vrlina, poštedećete sebe mnogo nervoze i strepnje jednostavno puštajući prirodu da odradi svoje.
 • Jako je bitno da se malo razmisli o tome kako ćete se prilagoditi ulozi roditelja i mogućim promenama u vašim odnosima sa partnerom. Roditeljstvo, zapravo, počinje u trudnoći, a ne tek kad se beba rodi.

Vaša beba u 37. nedelji trudnoće

 • Ove nedelje vaša beba nabacuje težinu, tačnije oko 500 grama. Ako osećate glad, poslušajte svoje telo kada vam šalje signale da želi još hrane. Energija iz hrane koju pojedete ide direktno u popunu bebinog masnog tkiva.
 • Beba više nema mnogo prostora da se kreće unaokolo, ali je i dalje u stanju da se okrene u udobniji položaj. Možete je osetiti i kako protestuje kada se oseća pomalo stešnjeno. Oštar udarac u rebra ili u karlicu je obično dovoljan da natera trudnice da ustanu, prošetaju ili da malo promrdaju kukovima.
 • Lanugo malje, mekane paperjaste dlačice koje prekrivaju bebinu kožu, počinju da se gube, tačnije bivaju reapsorbovane. Veći deo će završiti u bebinim crevima i biti izbačen sa ostalim otpadnim produktima u mekonijumu, beinoj prvoj stolici. Verniks, bela masna supstanca koja prekriva bebinu kožu takođe biva reapsorbovana.

Saveti za ovu nedelju

 • Napravite fotografije koje će propratiti poslednje nedelje vaše trudnoće. Ponovo ćete ih pogledati u narednim godinama i čudićete se koliko je vaša koža mogla da se rastegne. Izmerite svoj stomak trakom oko pupka i vidite koliko raste u zadnjih nekoliko nedelja. Beležite rezultate u kalendaru trudnoće i pratite rast.
 • Spakujte torbu ako idete u bolnicu. Ne zaboravite sa ponesete sredstva za ličnu higijenu, odeću za vas i bebu, pelene, lekove ukoliko ih uzimate, zdravstvenu knjižicu i najvažnije, sopstveni jastuk. Ovo su samo neke stavke, informišite se na vreme šta vam je sve potrebno tokom boravka na klinici. Ne morate da se pakujete kao da idete na krstarenje Karibima. Pa i ako nešto zaboravite, vaš partner vam to uvek može doneti.

Sledi 38. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Vežbe na kolenima

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više