• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 39. nedelja

39. Nedelja trudnoće

39. Nedelja trudnoće:

Još ste trudni? Ako vam je ovo prva beba, velike su šanse da se nećete poroditi u terminu, već ćete ga verovatno malo premašiti. Čak i da ste 100% sigurni u sve bitne datume, nema garancija da ćete se poroditi baš onda kada je prognozirano. Budite otvorenog uma i sigurni da će vaša beba znati kada je spremna da dođe na svet. Svaka beba će imati svoje sopstveno vreme potrebno za rast i kada će biti spremna za život u spoljnom svetu. Iako ste možda sve nestrpljiviji da dobijete bebu, nemojte baš želeti da se ovo vreme nekako preskoči. Dok je beba još u stomaku, sve njene potrebe su podmirene, a vaša uposlenost oko nje nije tolika kolika će tek biti.

Sa 39 nedelja trudnoće, svako i najmanje žiganje će vas verovatno naterati da obratite pažnju. Pitaćete se da li to što osećate možda mogu biti kontrakcije ili prvi porodjajni bolovi. Mnogim ženama je teško da odrede da li to počinje porodjaj i obraćaju se lekaru za savet. Ne smatrajte da dosađujete lekaru ako imate potrebu da mu se obratite. Ionako sada imate nedeljne kontrole, pa bi to bilo idealno vreme da dobijete odgovore na svoja pitanja. Napravite spisak pitanja ako vaš mozak ne pamti baš onako kako biste želeli, ili zamolite partnera da vas podseti.

Ljudi će vas sada više no ikad ispitivati kada je vaš termin porođaja. Privlačićete komentare svih vrsta, i to često od potpuno nepoznatih osoba koje izgledaju iskreno zainteresovane, ili su ipak samo radoznali kako vaša trudnoća napreduje. Ako i dalje rado izlazite, pripremite se na znatiželju i empatiju žena koje su sve to već prošle. Sasvim je OK da malo izvrdate odgovor na pitanje o vašem terminu. Ne mora svako da zna detalje i stalno ponavljanje jednog te istog može da bude jako zamorno.

39 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Kao i sve druge promene kroz koje ste prošli u proteklih devet meseci, možda ste primetili da ste generalno više maljavi. Malje mogu izbiti na licu, leđima, pa čak i na bradavicama. Ne ustručavajte se da ih uklonite ako vam izgledaju odbojno. Mnoge trudnice nastavljaju sa redovnim posetama salonima lepote radi depilacije. U trudnoći se preporučuje depilacija hladnim voskom kao najbezbednija opcija, uključujući i oblast prepona. Ne brinite - depilacija neće boleti bebu, samo vas.
 • Možda osećate da su vam oči suve i kao da vam je upao pesak u oči. To je zato što se oblik vaših očnih jabučica izmenio kao reakcija na povećanu količinu tečnosti u vašem organizmu. Suze koje inače vlaže spoljašnju površinu oka sada ne mogu da teku svojom uobičajenom putanjom i slevaju se niz obraze. Neka vam pri ruci budu papirne maramice, kao i kapi za oči ako vas zaista iritira.
 • Od sada vi možda više nećete dobijati na težini, ali beba hoće. Ona će i dalje nagomilavati masti koje će joj poslužiti i kao toplotna izolacija kada se bude rodila. Male bebe imaju nesazrele mehanizme za regulaciju temperature u svom mozgu, tako da im je potreban zaštitni omotač koji će toplotno izolovati njene vitalne organe.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Ove nedelje se možete osećati pomalo "na ivici", kao da ste u nekom stanju iščekivanja i samo čekate signal da krenete. Nećete želeti da lutate predaleko od kuće i želećete da isplanirate izlaske do najsitnijih detalja i tako da ne budu predugi. Verovatno ćete sa svojim partnerom razraditi planove za koje mislite da pokrivaju većinu mogućih dešavanja, ali opet, u vama može biti sumnje da ste nešto izostavili.
 • Ako niste ranije imali mnogo iskustva sa bebama, sve ovo vas može pomalo plašiti. Pogledajte stare fotografije vas i vašeg partnera kad ste bili bebe i zabavite se malo tražeći karakteristike koje biste želeli da ima vaša beba, ali i one koje radije ne bi voleli da ima. Vi koji već imate decu, pogledajte prve fotografije vaše dece i podsetite se ponovo koliko beba može da bude mala.
 • Pažljivo osluškujte signale koje vam telo daje da je porođaj možda počeo. Nije sasvim jasno šta tačno pokreće porođaj, mada jedna teorija je da beba oslobađa određenu vrstu proteina koji pokreće čitav lanac događaja u organizmu majke.

Vaša beba u 39. nedelji trudnoće

 • Ove nedelje biće još vežbi disanja i proizvodnje sufraktanta. Ako bi se beba sada rodila, njena pluća bi bila dovoljno zrela da obavljaju svoju funkciju i ne bi joj trebala medicinska pomoć.
 • Beba je teška skoro 3,5 kilograma i duga je oko 53 centimetara. U pogledu razvoja i zrelosti, urađeno je sve što je potrebno da bi beba mogla da živi samostalno.
 • Bebin mozak i dalje stvara neuronske veze, što će nastaviti i tokom ranog detinjstva. Čitajte svojoj bebi dok vam je još u stomaku, puštajte joj nuziku i pevajte joj. Podstaknite i partnera da učestvuje u ovom zabavnom ostvarivanju rane emotivne veze s bebom. Vaša beba neće zbog toga misliti da ste luckasti, samo će biti pametnija i inteligentnija od ovakve vrste rane stimulacije.

Saveti za ovu nedelju

 • Uputite se ka najbližem bazenu, naročito u letnjem periodu. Uživaćete u osećaju bestežinskog stanja koji voda pruža. Plivanje i plutanje na vodi je odličan način za sniženje unutrašnje temperature, zato se slobodno pokvasite.
 • Čitajte knjige, pogledajte neke filmove, čujte se s prijateljima. Iskoristite vreme koje imate i uživajte u stvarima koje niste imali kad da uradite, naročito ako ste zaposleni. Ako imate stariju decu izaberite aktivnosti u kojima možete zajedno da se zabavite. Uključite ih u pripreme za dolazak bebe i dajte im da urade nešto korisno. Možete da organizujete i da svako vaše dete dobije po poklon od bebe. To će značajno unaprediti dobre odnose između vaše dece i bebe. Razgovarajte sa decom o tome ko će da ih čuva dok ste vi u bolnici i recite im da će moći da posete i vas i novu bebu. Deca koja su dobro obaveštena imaju osećaj da su uključena u donošenje odluka i tako mnogo lakše prihvataju promene.
 • Radujte se vašim lekarskim pregledima i znajte da se oni polako bliže kraju. Mnoge trudnice razvijaju veoma blizak odnos sa svojom babicom ili lekarom i tuguju što se to više neće nastaviti.
 • Izbacite partnera iz kreveta ako vam je potreban prostor. Vaša nesanica se verovatno nije mnogo poboljšala, a vaši česti noćni odlasci u toalet ionako remete i njegov san. Ako uspete da osvojite krevet samo za sebe, rasprostite jastuke po njemu kako vam odgovara. Pustite neku opuštajuću muziku pre spavanja, a pomoći će vam i progresivna mišićna relaksacija.

Sledi (konačno) 40. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Kružno istezanje

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više