Kalendar trudnoće - Trudnoća po nedeljama

trudnoca

Vaša trudnoća će biti jedno posebno iskustvo bez obzira da li ste već bili trudni, ili vam je ovo prvi put. Sama pomisao o tome da ćete gajiti bebu u vašem telu dok ne bude spremna za samostalan život, ponekad vas zaista može preplaviti emocijama. Radost, olakšanje, uzbuđenje i strah su najčešća osećanja koja mogu brzo da se jave i isto tako prođu. Iako, u prvi mah, četrdeset nedelja može izgledati kao večnost, većini žena prođu veoma brzo.

Ovi članci su osmišljeni kao vodič kroz trudnoću po nedeljama i da vam pomognu tokom narednih devet meseci. Imajte na umu da ste i vi i vaša beba osobe i da nema dve potpuno iste trudnoće. Iako možda imate dosta toga zajedničkog sa drugim trudnicama, vaša iskustva mmogu biti prilično drugačija od njihovih.

Od kada se računa trudnoća?

Trudnoća u proseku traje oko četrdeset nedelja, mada se porođaj dve nedelje pre ili posle još uvek smatra normalnim. Bebama je u proseku potrebno 38 nedelja da dostignu zrelost, ali zbog toga što se ne može sasvim precizno odrediti trenutak začeća, računa se 40 nedelja od poslednje menstruacije. Dve nedelje nakon početka menstruacije je kada je većina žena najplodnija i kada su šanse za začeće najveće.

Šta je trimestar?

Prvih 13 nedelja trudnoće se naziva prvim trimestrom. Od 14. do 27. nedelje je drugi trimestar, a od 28. do 40. nedelje je treći trimestar. Neki pedijatri osećaju da zapravo postoji i četvrti trimestar, ali se tu u stvari radi o periodu adaptacije bebe na spoljašnji svet, a ne na dodatnih 3 meseca trudnoće (veliko olakšanje za trudnice, zar ne?).

Svaki trimestar je obeležen stalnim napretkom promena i majke i njene bebe. Te promene treba da ih oboje pripreme za porođaj i da pomognu bebi da se razvije do stadijuma kada će biti spremna za vanmaterični život.

Prvi Trimestar: Šta se događa?

U prvoj polovini prvog trimestra, većina žena nije ni svesna da su trudne. Iako izgleda da nema smisla što nedelje trudnoće računamo još od vremena pre samog začeća, to je jedini način da procenimo kada će doći dan porođaja. Koristeći kalkulator trudnoće i računajući 40 nedelja od početka poslednje menstruacije moguće je sa zadovoljavajućom preciznošću predvideti kada će se beba roditi. Ovo naravno nema garancija, jer bebe često same odlučuju kada će doći na svet.

Prvi trimestar je vreme značajnog razvoja. Postoji mali vremenski period, oko 12-24 časa posle ovulacije kada jajašce može biti oplođeno jednim jedinim spermatozoidom. Ovo se obično dešava u jajovodu (falopijeva tuba), dok se unutrašnjost materice sprema da obezbedi idealnu sredinu za oplođeno jajašce koje će se u njoj ugnjezditi. Ukoliko do oplodnje ne dođe, sloj endometrijuma (unutrašnji sloj materice) se ljušti i gubi s narednim menstrualnim krvarenjem.

Od trenutka kada se spermatozoid i jajašce spoje, mala grupica ćelija počinje da razvija sopstveni i jedinstveni identitet. Posteljica (placenta) je formirana i igra vitalnu ulogu u održavanju trudnoće iz nedelje u nedelju i oslobađanju hormona koji regulišu razvoj bebe.

U ovom delu, pogledaćemo svaku od 13 nedelja ovog važnog trimestra i videti da, koliko god izgledali mali, postavljeni su važni temelji za povećanje šansi embriona da preživi. Biće reči o promenama u vašem organizmu i kako se možete osećati. Takođe, pažljivo ćemo pratiti kako se vaša beba razvija.

1. nedelja 2. nedelja 3. nedelja 4. nedelja 5. nedelja 6. nedelja

7. nedelja 8. nedelja 9. nedelja 10. nedelja 11. nedelja 12. nedelja

13. nedelja

Drugi Trimestar: Šta se sada dešava?

Do 12. nedelje trudnoće beba je u potpunosti formirana i sve više liči na sićušno ljudsko biće. Njena glava je nesrazmerno veća od tela, a i crte lica mogu da se raspoznaju. U drugom trimestru se dalje razvijaju vitalni organi i nervni sistem.

Tokom drugog trimestra, nedelju za nedeljom beba dobija na veličini i zrelosti. Već sredinom drugog trimestra većina žena počinje da oseća pokrete svoje bebe. To je period kada mnoge trudnice bukvalno "procvetaju" i osećaju se mnogo energičnije i uopšte bolje nego što su bile jedno vreme. Mučnina se polako smiruje i još uvek je rano za ograničavanje kretanja.

U ovom delu pogledajmo šta se fizički dešava sa vama i vašom bebom između 14. i 27. nedelje. Biće reči i o tome kako se možete osećati, šta možete da učinite za svoje zdravlje i o fazama razvoja vaše bebe.

14. nedelja 15. nedelja 16. nedelja 17. nedelja 18. nedelja 19. nedelja

20. nedelja 21. nedelja 22. nedelja 23. nedelja 24. nedelja 25. nedelja

26. nedelja 27. nedelja

Treći Trimestar: Jesmo li stigli?

Do trećeg trimestra, beba ima redovne periode aktivnosti i mirovanja. Često menja svoj položaj, šutira i pomera da bi pronašla udoban položaj u materici. Mozak i nervni sistem vaše bebe biće do sada potpuno formirani, a pluća nastavljaju da sazrevaju.

Trudnici ovo može izgledati kao najduži od tri trimestra. Već je uglavnom jasno da je trudna, a njena veličina je konstantan podsetnik o tome šta budućnost donosi. Čak i najjednostavnije aktivnosti mogu postati zamorne, pogotovu ako ste u radnom odnosu ili čuvate drugu decu. Ovo ipak ne može da se ubrza. Bebi još uvek treba puna podrška svoje majke, a ako se rodi prerano, zahtevaće posebnu negu.

U ovom delu, u periodu između 28. i 40. nedelje, videćemo koliko su važne sve faze fetalnog razvoja u pripremi vaše bebe za vanmaterični život. Videćemo kako će promene u trudnoći uticati na vaše emocije, izgled, pa čak i na vašu emotivnu vezu.

Nadamo se da smo u ovom vodiču kroz trudnoću po nedeljama uspeli da vam približimo sve one promene koje trudnoća donosi.

28. nedelja 29. nedelja 30. nedelja 31. nedelja 32. nedelja 33. nedelja

34. nedelja 35. nedelja 36. nedelja 37. nedelja 38. nedelja 39. nedelja

40. nedelja 41. nedelja 42. nedelja

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više