Prevencija bolesti pravilnom ishranom

ishranaEvo tri razloga zbog čega je pravilna ishrana važna:

- Održavanje zdravlja sprečavanjem gubitka mišićne snage, koštane mase i nedostatka vitamina.

- Prevencija bolesti kao što su infarkt srca, moždani udar, gojaznost, osteoporoza i neke vrste raka.

- Pomaže u kontroli i/ili lečenju hroničnih bolesti i stanja kao što su visok krvni pritisak, dijabetes melitus i celijakija.

Održavanje zdravlja

Našem organizamu su potrebni ugljeni hidrati, masti, proteini, vitamini i minerali da održava zdravim organe, kosti, mišiće, nerve i da proizvodi hormone i jedinjenja koji su potrebni za pravilan rad organa.

Vitamini i minerali su prirodne supstance od suštinske važnosti za rast i funkcionisanje organizma. I vitamini i minerali su neophodni (u malim količinama) za normalno odvijanje hemijskih reakcija (metabolizam) u organizmu.

Sprečavanje i kontrola bolesti

Gojaznost i infarkt (srčani udar) su najveći zdravstveni problemi u razvijenim državama. Zbog toga većina preporuka o ishrani ima za cilj prevenciju ove dve bolesti. Gojaznost izaziva uzimanje više kalorija nego što organizam može da potroši. S druge strane, gojaznost može da izazove mnoge bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes, bolesti jetre, artritis, visok krvni pritisak, giht, kamen u žučnoj kesi i neke vrste raka.

Da bi se izgubili kilogrami, potrebno je jesti više hrane sa niskom energetskom vrednošću. Niskoenergetska hrana (kao što su povrće i voće) sadrži nekoliko kalorija po jedinici mase pa se tako može jesti veća količina (na primer zelena salata) ove hrane bez unosa mnogo kalorija. Takođe, potrebno je jesti manje hrane visoke energetske vrednosti, kao što su masti, žumance jajeta, pržena hrana, slatkiši i dr. Hrana visoke energetske vrednosti često sadrži velike količine holesterola i zasićenih masti. Treba jesti i manje hrane koja sadrži kalorije, ali malo drugih hranljivih sastojaka, kao što su alkohol i razne grickalice.

Vitamini i minerali za očuvanje zdravlja

Suplementi vitamina i minerala su važni u prevenciji nedostatka istih, kao i za sprečavanje bolesti. Mnoge bolesti koje se javljaju kao rezultat nedostatka vitamina, kao što su skorbut (nedostatak vitamina C), slepilo (nedostatak vitamina A) i beriberi (nedostatak tiamina - vitamina B1), uglavnom se javljaju u nerazvijenim zemljama (zemlje trećeg sveta), dok ih u razvijenim zemljama gotovo nema. Ipak, i u razvijenim zemljama, kod određene populacije može doći do pojave nedostatka vitamina ili minerala, što zahteva upotrebu suplemenata (dodataka ishrani). Na primer:

  • Kod teško neuhranjenih alkoholičara može doći do oštećenja nerava usled nedostatka tiamina.
  • Kod starijih osoba koje se slabo izlažu suncu može doći do bolesti kostiju usled manjka vitamina D.
  • Perniciozna anemija je stanje, pored oštećenja nerava, koje se javlja usled nedostatka vitamina B12.
  • Kod osoba sa cellijačnom bolešću takođe može doći do nedostatka vitamina i nedostatka gvožđa.

Kod ovih osoba suplementi vitamina su važni za sprečavanje ovih nedostataka.

Suplementi vitamina za sprečavanje pojave bolesti

Suplementi vitamina se ne koriste samo za sprečavanje nedostatka, već i za prevenciju bolesti. Neki suplementi vitamina (kao što su folna kiselina, Vitamin B6 i B12) se koriste za sniženje nivoa homocisteina u krvi, što može sprečiti infarkt. Folna kiselina u žitaricama i vitaminski suplementi smanjuju rizik od defekata kod novorođenčeta.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više